Най-много потребители се оплакват от дефектни мобилни телефони

Най-много потребители се оплакват от дефектни мобилни телефони

За един месец  около 1300 граждани са потърсили съдействието на Комисията за защита на потребителите (КЗП) предимно по повод рекламации на телекомуникационна техника, битови уреди и услуги в различни сфери, сред които и обществени, се казва в анализ на институцията, изпратен до медиите. Уточнява се, че 70% от жалбите по проблеми от компетенциите на КЗП се решават в полза на потребителите.

По постъпилите жалби комисията е извършила над 2800 инспекции. При тях са съставени 260 акта за нарушения. В София жалбите за рекламации са над 240, като преобладават тези за комуникационна техника, битови уреди и услуги, обувки и кожени изделия, туристически услуги и мебели.

Следващият град по брой оплаквания е Русе, където подадените сигнали за 150. Следват Пловдив (140), Варна (100) и Бургас (70), като и в тези градове оплакванията са основно свързани с мобилни телефони, електрически уреди, компютри и части за тях и др.

Най-малко са оплакванията в регионалната дирекция в Монтана, където потребителите са сигнализирали преди всичко за проблеми с комуникационна техника, битови уреди и услуги.

 Освен по жалби за рекламации, инспекторите на КЗП са извършили и 247 проверки, свързани с безопасността на предлаганите стоки и услуги, като са били забранени 10 вида рискови за здравето и живота на потребителите продукти, свързани преди всичко с отглеждането на децата. 

Най-много инспекции в туристически обекти са извършени в областите Бургас, Русе и Варна – близо 40% от общо 277 за цялата страна. В София са съставени най-много актове за установени нарушения – почти една трета от общия брой 57. Най-често срещани нарушения в туристическите обекти са предоставяне на услуги в некатегоризиран туристически обект, заблуждаващи надписи за вида, наименованието и категорията на туристическите обекти и липса на цени за услугите в български левове.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?