Най-много прашни дни имало през зимата в Пловдив

Най-много прашни дни имало през зимата в Пловдив

Най-много дни с наднормено запрашаване на въздуха е имало тази зима в Пловдив. Това показват данните на гражданската инициатива AirBG.Info. Целта ѝ е да показва в реално време замърсяването на въздуха. Замерванията се правят от уреди, поставени от граждани, и не се приемат от властите за достоверни.

Според данните от платформата, която следи за качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Благоевград, дните с наднормено запрашаване в Пловдив през зимата са били 86. Това са повече от половината дни от отоплителния сезон, който продължава 160 дни. Основните източници на прах са битовото отопление на твърдо гориво и транспортът, а ситуацията допълнително се усложнява от температурните инверсии през зимата и липсата на вятър.

Дните с мръсен въздух в София са били 70. Много силно замърсяване има в Благоевград, където са измерени превишения на нормите в 98 дни, но градът не е включен в класацията, тъй като там уредите са прекалено малко - едва 11 към днешна дата.

Пикови стойности се отчитат обикновено вечер между 18.00 и 22.00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са около 30 пъти над нормата.

В платформата AirBG.Info е включена информацията от замерванията на 630 уреда, разположени в цялата страна. Преди време от Столичната община обявиха, че ще се опитат да интегрират частните уреди към бъдещата общинска система за следене на въздуха. В момента официалните данни за състоянието му идват от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда, които за столицата са пет.

Още от България

Защо бившият шеф на КПКОНПИ става консул?