Най-много шестици на пробната матура по чужд език

Две трети от абитуриентите, явили се на пробната матура по чужд език, имат отлична оценка, съобщиха от просветното министерство във вторник. Над 76% от близо 530 дванадесетокласници, които са държали зрелостен изпит по чужд език, са изкарали оценка над 5.50.

Около 4000 зрелостници от 49 училища в страната държаха пробни матури през април. Изпитите бяха два - по български език и литература и по предмет, който зрелостниците сами избираха. Резултатите няма да влияят върху успеха на явилите се. 

След неколкогидишно отлагане матурата ще бъде въведена от догодина. Тя ще бъде задължителна за сегашните единадесетокласници. През декември образователното ведомство утвърди примерните варианти, които са качени на сайта на министерството, а преди месец бе направено и задължителното изпробване на изпитната форма.

Най-добри са резултатите от изпитите по чужди езици. Допускам, че на тях са се явили ученици от езикови паралелки и гимназии, коментира във Видин образователният министър Даниел Вълчев.

Според него най-интересни са резултатите по български език и литература, където отлични оценки имат 4.5% от явилите се, всеки трети има петица, половината зрелостници са получили четворки, а двойките са едва 1.5%.

Вълчев отбеляза, че въпросите по български не били “от най-тежките”. Учениците не се справиха много добре с текста, който трябваше да съставят, затова там сме били по-благосклонни към тях, уточни той.                            

Освен по литература четворката е най-масовата оценка и по математика - всеки трети ученик е решил задачите за добър. Шестиците по математика са едва 1.5%.

Двойките по математика са най-много - почти 20%, а по физика няма нито една шестица.

Ученическите работи са били оценени от национална комисия, съставена от преподаватели във висши и средни училища.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?