Най-много сигнали за нарушена защита на лични данни има при финансовите и осигурителните услуги

Най-много сигнали за нарушения на Закона за защита на личните данни през миналата година е имало в сферата на финансовите, кредитните и осигурителните услуги. Това е записано в доклада на специализираната комисия, който беше приет от Народното събрание в петък.

Повече от 42 700 нови заявления и документи за актуализация на администратори на лични данни са получени в комисията през 2009 г.. Постъпили са 158 жалби на физически лица. По 97 от тях са образувани административни производства, от които 77 са приключени.

Прието е, че 13 от жалбите са основателни и по тях Комисията е издала задължителни предписания, а по шест са наложени административни наказания. 60 процента от жалбите, подадени срещу администратори на личните данни от публичния сектор, са приети за основателни.

Комисията за защита на личните данни е наложила и глоби на два от мобилните оператори и на една банка.

В доклада е записано още, че се обмисля създаването на мобилни екипи, които да контролират дали се спазват правата на гражданите при обработването на личните им данни.

През 2009 г. Комисията е извършила 698 проверки. Съставени са 32 акта за установяване на административно нарушение и 25 наказателни постановления.

Най-често се нарушават принципите за правомерно обработване на лични данни, разпоредбите за регистрация на администратори на лични данни, разпоредбите относно мерките за защита.

По време дискусията по доклада Павел Шопов от "Атака" поиска да се преосмисли дейността на Комисията. Той я оприличи на "врата в полето", която е безсмислена и там само изтичат пари. Ще гласуваме против доклада, за да дадем ясен знак, че трябва по друг начин да се уредят тези обществени отношения, заяви Шопов.

Дейността на Комисията пряко засяга въпросите на отношенията на България и "Шенген", репликира бившият министър на вътрешните работи в кабинета "Станишев" Румен Петков. "Ако отворим дискусия, която е в противоречие с общностното право, може да се върнем много назад и изобщо да стопираме присъединяването ни към "Шенген", посочи Петков.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?