Най-многобройните досега демонстрации срещу военния преврат в Мианма

Най-многобройните досега демонстрации срещу военния преврат в Мианма

В Мианма днес се провеждат най-многобройните досега демонстрации срещу военния преврат, предаде Асошиейтед прес. Протестни прояви има в градовете Янгон, Мандалай и Найпидау.

Специалният докладчик на ООН за ситуацията в Мианма Том Андрюс предупреди, че към Янгон пътуват подкрепления от войници, което може да означава, че има повишен риск от сериозно насилие. "В миналото подобни прехвърляния на войници предхождаха убийства, случаи на изчезвания и масови задържания", заяви Андрюс късно снощи в изявление, разпространено от Съвета на ООН за човешките права в Женева.

Днешната демонстрация в Янгон изглежда е най-голямата досега в града. Демонстрантите възприеха тактика за блокиране на улици, като спират автомобилите си на пътното платно и се оправдават, че имат проблеми с двигателите.

Хиляди хора се включиха в протестните прояви и в Найпидау, сред демонстрантите имаше служители на частни банки и инженери. Те призоваваха за освобождаване на свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи.

Демонстранти излязоха и по улиците на Мандалай, където в понеделник силите за сигурност стреляха с гумени куршуми по протестиращи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят