Девети ден "ДАНСwithme" в София

Най-многобройният от началото на протестите изкара хиляди на улицата

Жегата отмести марша на хората в по-късните часове, демонстриращите мислят следващите ходове

Най-многобройният от началото на протестите изкара хиляди на улицата

Девети ден хиляди протестиращи срещу властта се събраха на столичния пл. "Независимост" пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си от скандалната кадрова политика на кабинета "Орешарски".

Добилият популярност в социалните мрежи протест с името "ДАНСwithme", изкара на улиците девет поредни дни хиляди хора в София и големите градове след злополучния избор на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Традиционно демонстрацията в събота отново бе мирна, но много по-могобройна от предните дни, като бе предшествана от доста по-скромен протест през деня пред НДК, където се проведе конференция на Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто президент е лидерът на БСП Сергей Станишев.

От два дни насам МВР не предоставя официални данни за броя на шестващите всяка вечер в центъра на София граждани с обяснението, че хората се разделят на няколко лъча и е много трудно да се определи общият им брой.

Към 19.00 часа пред Министерския съвет в събота вече се бяха събрали няколко хиляди души, като протестиращите непрекъснато се увеличаваха. Горещината измести събирането на хората за по-късните часове, като към 22 часа традиционните места за протест в центъра на столицата бяха пълни с млади хора, възрастни и много деца, дошли с родителите си.

Както обикновено множеството премина по маршрута от пл. "Независимост", през парламента, Орловия мост, НДК, където е централата на ГЕРБ, а след това и към сградите на БСП и ДПС, откъдето хората отново се събираха на Орловия мост.

В късния час по целия маршрут можеше да се види непрестанен поток от хора.

На площад "Независимост" млади хора се събраха в късния час, за да обсъждат какви стъпки да предприемат по-нататък, защото, по думите на протестиращи, властта продължава да прави хаотични движения, без изгледи да направи необходимото в следващите няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?