Най-мощният от 25 години насам тайфун в Япония вече взе 6 жертви

Най-мощният от 25 години насам тайфун в Япония вече взе 6 жертви

Шест души загинаха, а около 170 бяха ранени, след като мощният тайфун Джеби връхлетя във вторник Западна Япония, предаде Франс прес. Един от ранените е в критично състояние.

Тайфунът Джеби е най-силният, преминавал през Япония за последните 25 години. Той донесе със себе си проливни дъждове и бурни ветрове.

Един човек загина в западния град Хигашоми, след като бе погребан под рухнал под напора на вятъра склад. Според японски медии ранените са 76.

Танкер пък удари мост, свързващ международното летище Кансаи край Осака и град Идзумисано. Корабът е бил на котва в залива на Осака, но е бил повлечен от бурята към моста. На самото международно летище бяха наводнени пистата и подземният етаж на терминала.

Заради 21-ия тайфун от тазгодишния сезон на ураганите в Япония бяха отменени близо 800 полета. Бяха спрени и много високоскоростни влакове, в това число и влакът стрела между Токио и гарата Шин-Осака.

Без ток останаха около 2,3 милиона домакинства в Централна и Западна Япония, допълва ДПА.

Тайфунът Джеби връхлетя крайбрежието по обед местно време (3 ч. по Гринуич) около южната част на префектура Токушима, на около 600 километра югозападно от Токио. В 16 ч. местно време окото на бурята беше на около 30 километра от Фукуи и се насочваше на север-североизток със скорост 65 километра в час, с постоянни ветрове със скорост 126 километра в час и с пориви, достигащи 180 километра в час.

Властите предупредиха, че стихията може да предизвика катастрофални свлачища и наводнения.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?