Най-неудобният съперник на Меркел

50% за Меркел срещу 36% за Щайнбрюк?

Някога те бяха съюзници, днес вече са конкуренти: Пер Щайнбрюк се изправя срещу Ангела Меркел. Бившият финансов министър е кандидатът за канцлер на социалдемократите. Той може да се окаже най-трудният съперник на Меркел.

Борбата за канцлерския пост започва по-рано от очакваното. Ето, че социалдемократите обявиха своя кандидат за канцлер: тъй като председателят на парламентарната фракция Франк-Валтер Щайнмайер не искаше, а председателят на партията Зигмар Габриел не можеше, в светлината на прожекторите застана един мъж, който понастоящем е обикновен депутат. Става въпрос за Пер Щайнбрюк - майстор на реториката, финансов и икономически експерт. Ангела Меркел ще се изправи срещу най-опасния си претендент, а изборната борба ще бъде дълга, но в никакъв случай скучна.

Щайнбрюк идва от администрацията, където дълги години е заемал високи постове. Острият му език често е внасял безпокойство в средите на социалдемократите. Той е лишен от стадното чувство на "другарите" и не търси затоплящата среда на партията на всяка цена. Щайнбрюк говори ясно, понякога провокативно и рядко дипломатично. Той казва това, което мисли - много по-често от другите политици. Много от социалдемократите го определят като "твърде издигнат, твърде буржоазен и твърде интелектуален". И въпреки това всички го уважават. С изключение на левите в партията, които виждат в негово лице пазарно ориентирания либерал.

Той никога повече няма да работи с Меркел?

Като финансов министър Пер Щайнбрюк успя да предотврати заедно с канцлера Ангела Меркел ескалация на финансовата криза в Германия - през октомври 2008 година двамата гарантираха депозитите на германските граждани. Щайнбрюк беше министър на финансите във воденото от Меркел коалиционно правителство до 2009 година, а после той обяви, че никога повече няма да работи с нея.

В опозиция Пер Щайнбрюк се разграничи от канцлера и от собственото си минало във финансовото министерство. Съвсем наскоро той излезе с концепция за "опитомяване" на финансовите пазари и предложи "раздробяване" на универсалните банки. Пер Щайнбрюк постоянно предупреждава за опасността от преселването на германските специалисти в чужбина, което обезкръвявало обществото. Той не престава да критикува и висшите мениджъри заради техния егоизъм и огромните им възнаграждения. Основен политически приоритет за Щайнбрюк си остава социалното равенство.

В предизборната битка за канцлерския пост явно ще доминират икономическите теми. Спорен въпрос е например имущественият данък. През 2011-та година Щайнбрюк заяви, че това е щекотлива тема и обясни: "Ако имущественият данък се разпростре само върху частното имущество, нямам нищо против. Но ако с него облагаме и фирмите, тогава отслабваме средното съсловие." Тази теза не е особено популярна сред социалдемократите. Сега като кандидат на партията Щайнбрюк отново може да спори по въпроса за имуществения данък. В крайна сметка това е част от финансовата концепция на социалдемократите, която взима на прицел богатите.

Днес Меркел би спечелила директни избори

Повечето германци смятат, че Пер Щайнбрюк е добър кандидат за канцлерския пост. Според проведена от телевизия АРД анкета, за 58% Щайнбрюк е добър кандидат за канцлер на социалдемократите, а 21% не споделят това мнение. Ако обаче германците можеха да избират канцлера си директно, Ангела Меркел би победила със значителна преднина - според анкетата в такъв случай канцлерката би получила 50% от гласовете, а Щайнбрюк 36%. Според 35% от участниците в анкетата на АРД, Меркел може да се справи с кризата в еврозоната. Доверие на Щайнбрюк по този въпрос гласуват 25% от анкетираните.

Споделяне

Още от Свят