"Най-ниско ниво". Скопие призова за бърз пробив, но се изчакват изборите у нас

Буяр Османи

Отношенията със София в момента са в най-ниското им ниво след за няколкото протестни ноти от България и свикването на изпълняващия длъжността посланик на страната в София за разговор, смята македонският външен министър Буяр Османи.

"Мога да кажа, че те са може би най-ниската точка през последния период, но мисля, че съществува потенциал за възстановяване на доверието между страните, за възстановяване на нормалната комуникация, за възстановяване на взаимното сътрудничество, просто трябва да рационализираме този дебат и това сближаване." Изборите обикновено не помагат за рационализирането на този дебат и не само в България. Така беше и когато ние имахме избори", коментира Османи.

По думите му изборите превземат нормалните политически дебати, но има потенциал да се върне нормалната комуникация и взаимно уважение. 

Надявам се и мисля, че това е в интерес и на България, в интерес на целия ЕС е да "хване" юнския краен срок за започване на преговори, защото след това процесът става по-непредсказуем, а това не е в интерес на региона, това не е в интерес на ЕС, коментира той. 

САЩ и ЕС призоваха за бързо решаване на споровете между България и Северна Македония, като Скопие се надява, че това може да стане през юни. В същото време от българска страна няма никакви сигнали, че това е възможно.

Миналата година България не одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС, а подобна твърда политика се приветства масово от гражданите и се подкрепя от почти всички големи партии с изключение на ДПС, които са по- умерени действия.

В последните месеци двустранните отношения силно се влошиха. 

Премиерът Бойко Борисов делегира на ВМРО темата и тя стана основна част в предизборната кампания на партията на Красимир Каракачанов.

Правителството на Зоран Заев втвърди тона, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ реагира истерично при споменаването на каквито и да били отстъпки към България.

Преговорите между София и Скопие зациклиха и не е ясно как може да се реши ситуацията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?