Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Най-популярната пица празнува 125-годишен рожден ден

1 коментар
Най-популярната пица празнува 125-годишен рожден ден

Пицата "Маргерита" (често изписвана у нас като "Маргарита") празнува своя 125-и рожден ден, съобщиха от Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери (Колдирети).

"Актът за раждане" е писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца "Каподимонте", за да приготви някои от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска.

Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество – пица "Маргерита", останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид.

Съставките на покритието върху тестената основа са съвсем достъпни - домат, прясно сирене "моцарела" и босилек. Те не са случайно подбрани и освен вкусовия, постигат и "политически" ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме - червено, бяло и зелено.

Според проучване на Колдирети, 39 процента от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо, гласи изследване на Дружеството за италиански език и литература "Данте Алигиери".

"Маргерита" е смятана за типична неаполитанска пица, но не и за най-старата. За първи път в Италия пицата е спомената в документ от 997 година, написан на народния латински диалект.
Рецептата със сигурност не е съдържала тогава домат, тъй като неговата родина Америка е щяла да бъде открита пет века по-късно.

Американците са най-големите консуматори с 13 килограма пица годишно на всеки жител на САЩ. Италианците ги следват със 7.6 килограма.

Бизнесът с пица в Съединените щати върти годишен оборот от 40 милиарда долара. В Италия оборотът възлиза на 10 милиарда евро годишно, а в сектора са ангажирани 50 000 пицарии с 250 000 души персонал.

Икономическата криза е засегнала и този сектор, като 25 процента от италианците въобще са се отказали да посещават пицариите, а 40 на сто са намалили тези посещения. Само 22 процента не са се лишили от консумацията на пица извън домашна обстановка, докато 1 процент дори са увеличили посещенията си в пицариите.

По-големият проблем е, че онова, което им се сервира, не съдържа вече италиански съставки. На всеки три сервирани пици, две съдържат продукти, докарани от близки и далечни страни.

Моцарелата е приготвена от млечни сурогати от Източна Европа, доматите са китайски или американски, зехтинът е туниски или испански, а брашното е френско, немско или украинско, сочи проучването на Колдирети. Така глобализацията глътна и италианската пица.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. boby1945
    #1

    Не знам за китайските домати но полските са много трайни, траят по месец, вероятно щото са от пластмаса....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.