Най-после държавата разделя имоти на летище "София" с "Луфтханза Техник"

Най-после държавата разделя имоти на летище "София" с "Луфтханза Техник"

След няколко години мъки най-после правителството взе решение, с което да се реши спора с един от най-големите инвеститори у нас "Луфтханза Техник" на летище "София". Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Става въпрос за парцели, които са публична държавна собственост. Терените са съсобствени между държавната компания "Летище София" ЕАД, частната "България Ер Меинтенанс" ЕАД, Агенция "Митници" и Българската агенция по безопасност на храните.

За да може да бъде поделен имотът на заседането на правителството в сряда е променен статута на земята от публична държавна в частна държавна собственост. Така ще може да бъде направена делба между съсобствениците.

Агенция "Митници" и Българската агенция по безопасност на храните ще получат в реален дял парцели с площ, равна на притежаваните идеални части, ведно със сградите, които са им предоставени за управление.

След извършване на делбата имотите отново ще бъдат обявени за публична държавна собственост. Делбата няма да затрудни работата на летището, се казва в съобщението.

Частната компания "България Ер Меинтенанс" е създадена през 2014 г. от съдружниците "България Ер" и "Хемус Ер". С днешна дата едноличен собственик на капитала е "Бългериан Еъруейз Груп" ЕАД. На техния парцел от около 9 дка на летище "София" са изградени хангарите, в които "Луфтханза Техник" прави ремонти и обслужване на самолетите.

 

Споделяне

Още от Бизнес