Най-после споразумение за временен кабинет в Белгия

Партиите, представляващи фламандското и валонското население на Белгия, съставиха временно правителство, като сложиха край на продължилата шест месеца политическа безизходица. Кабинетът на временния премиер Ги Верхофстат ще остане на власт не повече от три месеца. Верхофстат е успял да издейства снощи споразумение между две фламандски и три валонски партии.

След изтичането на тримесечния срок той трябва да предаде властта на християндемократите и либералите, спечелили парламентарните избори през юни т.г. Двете партии до този момент не са постигнали споразумение за съставяне на правителство, което предизвика опасения, че Белгия може да се раздели на двете исторически области - фламандскоезичната Фландрия и френскоезичната Валония.

Министър-председателят Ги Верхофстат ще положи клетва в петък.

"За Европа това означава, че е сложен край на кризата в Белгия", заяви дългогодишният министър на финансите Дидие Рейндер, лидер на християндемократическата франкофонска партия "Демократично-хуманистичен център", приела последните предложения на Верхофстат, откривайки пътя за правителство.

В него ще влизат още християндемократическата фламандска партия "Християндемократи и фламандци", фламандската либерална партия "Фламандски либерали и демократи" и франкофонската либерална партия "Реформистко движение", както и "Социалистическата партия на говорещите френски език", уточнява белгийската агенция Белга, цитирана от БТА.

Ако спечели вота на доверие в неделя, служебното правителство ще управлява най-много до 23 март 2008 г., отбелязва Ройтерс.

То ще трябва да се заеме със "спешните" задачи, пред които е изправена страната. Служебното правителство вероятно ще изготви проектобюджет за следващата година, ще трябва да се справи с икономическите и социални въпроси, нерешени по време на шестмесечната криза, и да изготви проект за конституционни реформи за по-широко самоуправление на Фландрия и Валония, съобщават Ройтерс и АП.

Преговорите за изготвяне на постоянно правителство, което да поеме властта през пролетта, трябва да започнат скоро. Верхофстат заяви, че то трябва да се ръководи от Ив Льотерм, лидер на коалицията "Християндемократи и фламандци - Нов фламандски алианс", която спечели най-много депутатски места през юни, но на два пъти не успя да сформира кабинет.

Основна причина за провала на коалиционните преговори и продължилата политическа криза бяха разногласията по въпроса за прехвърляне на повече правомощия на трите автономни района - Брюксел, Валония и Фландрия.

Проучване, представено в понеделник, показва, че белгийците продължават да държат на целостта на страната (72 процента във Фландрия, 87 в Брюксел и 88

процента във Валония), но мненията им се различават по въпроса с организацията на държавата. Над 70 процента от фламандците искат трудовата и данъчната политика, както и политиката на социалната сигурност да се формират на

регионално ниво, а мнозинството от франкофоните са против това, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?