Най-продаваният американски писател Том Кланси почина

Том Кланси

Най-продаваният американски писател Том Кланси, чиито военни трилъри вдъхновяват редица филми и видеоигри, е починал на 66-годишна възраст в болница в родния си Балтимор, предаде "Ню Йорк Таймс" в сряда, цитирайки издателство G.P. Putnam's Sons. Не се посочват обаче причините за смъртта му.

Неговата последна книга “Command Authority” трябва да излезе от печат на 3 декември 2013 г.

Той е автор на 148 книги, които разказват завладяващи истории от света на шпионите, военни и политически интриги. По негови романи са създадени блокбастърите "На лов за "Червения октомври" с участието на Алек Болдуин и Шон Конъри, "Патриотични игри" със Самюел Л. Джаксън и Харисън Форд, който играе и в "Реална опасност" заедно с Уилям Дефо.

Седемнадесет от неговите книги бяха номер едно по продажби в класацията на "Ню Йорк Тайм", включително най-скоро публикуваната "Код Заплаха" през декември 2012 г.

Кланси е бил застрахователен агент, когато през 1984 г. продава първия си роман "На лов за "Червения октомври" само за 5 хиляди долара на издател, който никога не е публикувал роман. Книгата е съдържала прекалено много технически подробности около историята за отвлечената нова ядрена подводница на Съветския съюз, така че на писателя било препоръчано да я редактира. В резултат на това Клански орязва сто страници от предложения вариант.

Книгата се изстрелва на пазара, след като копие от нея е дадено на приятел на издателя, който направил така, че то да бъде прочетено от президента Роналд Рейгън, който уверил, че товаа е неговият вид четиво.

След публикуването ѝ през 1985 г. Кланси е обявен за майстор на техническите детайли около съветските подводници, ракети и оръжия и дори висши членове на американската армия са си вземали бележки от неговите романи.

От Том Кланси на български са издадени близо 30 книги, сред които "Всички страхове", "Без правила", "Срещу всички врагове", "Патриотични игри", "Червеният заек", "Зъбите на тигъра". "Жив или мъртъв", "Последното бягство", "Едно е най-самотното число".

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?