Най-проливните дъждове от 50 г. наводниха австралийския щат Нов Южен Уелс

Най-проливните дъждове от 50 г. наводниха австралийския щат Нов Южен Уелс

Стотици хора бяха спасени от придошли води, които изолираха десетки градове в най-населения щат в Австралия Нов Южен Уелс и принудиха хиляди да се евакуират от домовете си. Рекордно количество валежи продължава да се изсипва над източното крайбрежие на страната, предадоха световните агенции.

Около 18 000 души бяха евакуирани днес в Нов Южен Уелс заради наводненията. Спасителните служби смятат, че може да се наложи до 54 000 души да напуснат жилищата си, тъй като метеорологичната прогноза е, че валежите ще продължат до сряда, съобщи Асошиейтед прес.

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън каза пред парламента, че 35 общини в северната част на щата са били изолирани от стихията, а спасителните екипи са извели над 700 души от наводненията.

Към момента сме благодарни, че няма жертви, каза Морисън. Той обаче предупреди, че отслабените основи на сградите, дърветата и пътищата създават риск, както и падналите кабели на електропроводи и повишаващото се ниво на водата.

Преди година големи части от Нов Южен Уелс бяха изпепелени от безпрецедентни горски пожари, последвали години на суша, обхванала по-голямата част от щата. Някои от същите райони сега са наводнени в резултат на едни от най-проливните валежи за последните 50 години. Премиерката на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклиън каза, че най-малко 38 части от щата са обявени за зони на природно бедствие. "Не ми е известен друг случай в историята на щата, когато да е имало такива екстремни метеорологични условия в толкова бърза последователност в разгара на пандемия", каза Береджиклиън.

Засегнати са хиляди хора и са били издадени 40 предупреждения за наводнения, както и 20 заповеди за евакуация по крайбрежието и в западната част на Сидни. Има залети и разрушени къщи, а в няколко селища няма електричество.

За утре се очакват поройни дъждове в крайбрежните части на щата, където хората са изправени пред най-тежките наводнения от 1929 г. насам. Живеещите по течението на река Хоксбъри пък се опасяват от най-страшни наводнения от 1961 г.

Кадри, заснети от оператори на Ройтерс, показаха залени кръстовища, блокиран добитък и автомобили, потънали до предното стъкло. Пътните знаци за почти целите под вода, показват още кадрите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?