Най-ранен царски символ на траките открит в Югоизточна България

Най-ранен символ на царската власт и могъщество, използван от всички древни общества, е открит в Югоизточна България, на границата с Турция. За находката съобщиха пред БТА археолозите Даниела Агре и Деян Дичев, които ръководят експедиция "Странджа" и които са направили откритието край село Голям Дервент, община Елхово.

Върху входната плоча към гробната камера на долмена (долмените са първите тракийски гробници) е открит фриз от врязани зооморфни и геометрични орнаменти. Сензация е откриването на дълбоко врязано изображение на лабрис (двойна брадва), обрамчен с кръг. Лабрисът е богато орнаментиран. Този знак във всички древни общества е символ на царската власт и могъщество.

Подобен символ се открива за пръв път на територията, обитавана от тракийски племена от този период – ІХ-VІІІ век преди Христа. Лабрисът става по-късно емблема на царската одриска династия, която е най-мощното тракийско държавническо обединение през втората половина на първото хилядолетие преди Христа.

Появата но този символ три века по-рано показва, че на тази територия (съвременна Елховска община), която е сърцето на Одриското царство, държавническите обединения са започнали най-рано в Тракия.

Във фриза са включени и образите на змии, които в тракийските религиозни представи се свързват с царя-владетел.

Върху входната плоча на съседен долмен, проучен от експедицията през 2005 г., също беше открит фриз от геометрична украса. Безспорно двата долмена са служили за гробници на много силен местен владетелско-жречески род в периода от края на ІХ до края на VІІІ век преди Христа.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?