Най-реално е да получим "Разширяване", президентът иска "Енергетика", а аз – регионалния

Премиерът Бойко Борисов заяви в сряда, че най-реално е България да получи ресор "Разширяване" в Европейската комисия, но самият той би предпочел "Регионално развитие". Преди ден, когато Борисов обяви официално кандидатурата на външния си министър Румяна Желева за еврокомисар, той заяви, че преговаряме на първо място за "Енергетика".

Сега министър-председателят уточни, че заявяването на енергийния ресор било предложено от президента Георги Първанов и той се съобразявал с него.

Ние сме заявили четири ресора за еврокомисар, а вече зависи кой ще получим, коментира Борисов и добави, че той би искал България да получи "Регионално развитие". Другите два заявени ресора са "Инфраструктура" и "Разширяване".

Според източници от Брюксел българският еврокомисар няма шанс за нито един от преференциалните ресори, изброени от Борисов.

На въпрос за компетентността на Румяна Желева, премиерът коментира, че не знае дали Меглена Кунева е била запозната с проблемите на потребители преди да стане еврокомисар.

Запитан дали ще даде на Кунева пост като експерт след приключването на мандата ѝ като еврокомисар, Бойко Борисов отговори: "Кунева е човек на НДСВ. Да си спомняте те да са ми предложили пост - те ме изгониха на улицата. Аз по-лош експерт ли бях в МВР? Досега друг не се е изравнил с мен в МВР”.

"Царят ме изгони и ме остави на улицата като предпочете Румен Петков пред мен", заяви още премиерът по повод съставянето на коалиционното правителство през 2005 г., в което участваше и НДСВ.

Борисов бе главен секретар на МВР от 2001 до 2005 г. и бе назначен на този пост след като спечели доверието на Сакскобургготски като негов бивш бодигард.

Депутатът от БСП Румен Петков коментира в сряда, че предложението на премиера Борисов за избор на български еврокомисар по енергетиката е силно решение за България, която се стреми да бъде европейски енергиен фактор. Той препоръча да се ангажират всички възможни фактори, които могат да помогнат за реализацията на това предложение.

Обратното становище изказа преди ден лидерът на БСП Сергей Станишев, който даде висока оценка на досегашния еврокомисар Меглена Кунева и каза, че Желева нито е толкова известна в Брюксел, нито има авторитета на Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа