Най-сетне БДЖ ще продава билети онлайн

Транспортният министър демонстрира как се купува електронен билет. Сн: БГНЕС

Най-сетне желаещите да ползват услугите на "Български държавни железници" ще могат да си купуват, плащат и получават билет за влака по електронен път. В петък държавният превозвач представи пилотната си система за онлайн резервация и издаване на билет без да се посещава каса.

Това ще става през специализиран сайт, както и през страницата на БДЖ, където пътниците ще могат да си изберат засега между 12 влака със задължителна резервация по направленията София-Пловдив-Бургас и обратно; София-Карлово-Бургас и обратно; Горна Оряховица-София и обратно; София-Горна Оряховица-Варна и обратно; и бързите влакове със спални вагони от София до Варна и Бургас и в обратните направления.

След като изберат датата и часа на тръгване на влака, клиентите ще могат да разгледат схемата на седящите и спалните места и да си изберат предпочитаното. После могат да го платят по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент и трябва да се разпечата на хартиен носител.

Закупените електронни билети ще са поименни с цел гарантиране на уникалността им, като към всеки от тях се генерира индивидуален код за потвърждение на данните. По време на пътуването, разпечатаният превозен документ ще се валидира от кондуктор със с пециално устройство чрез сканиране на генерирания код.

"За първи път в "БДЖ – Пътнически превози“ стартира централна информационна система, която обхваща процеса по издаването на билети от начало до край. Успешното завършване на първия етап от разработката и внедряването на системата отваря нова страница в политиката на "Холдинг БДЖ” за обслужване на пътниците”, каза транспортният министър Данаил Папазов по време на събитието.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?