Най-сетне има съвет за киберсигурност, Марияна Николова го оглави

Най-сетне има съвет за киберсигурност, Марияна Николова го оглави

Най-сетне беше сформиран Съвет за киберсигурност към Министерския съвет, а за негов председател премиерът Бойко Борисов назначи вицепремиера по демографските въпроси Марияна Николова от квотата на НФСБ.

Това става повече от месец след хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха личните данни на около 5 млн. българи.

Създаването на такъв съвет беше заложено в приетия през октомври 2018 г. Закон за киберсигурност, който беше обнародван в началото на ноември. Новата структура трябва да подпомага правителството в управлението и организацията на системата за киберсигурност.

Членове на съвета трябва да са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на транспорта, на финансите, на енергетиката, както и шефовете на държавните агенции "Национална сигурност“ и "Разузнаване“.

Като ресорен вицепремиер Николова е била избрана за председател, въпреки че в закона не е упоменато кой от заместниците на Борисов трябва да поеме поста. В началото на месеца от отговори на Държавната агенция "Електронно управление" до Mediapool за тогава още несъздадения съвет се разбра, че Николова е сменила Томислав Дончев като вицепремиер, отговарящ за киберсигурността. Любопитно е, че рокадата почти съвпада с хакването на НАП, но Дончев беше този, който коментираше изтичането на данните пред медиите, въпреки че вече не е отговарял за това.

Марияна Николова стана вицепремиер на мястото на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който напусна поста заради бурните обществени реакции към думите му, че майките на децата с увреждания са "кресливи жени" с "уж болни" деца. Тя беше началник на кабинета на Симеонов, но не и член на партията му. Преди това е заемала различни длъжности в държавната администрация в различни ведомства, но нито една от тях не е свързана с киберсигурността.

Завършила е гимназията с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов" в гр. Правец с профил френски език и публична администрация и административни практики в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Магистър е по право на Европейския съюз и стопанско управление от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Има обучения и специализации в различни страни от ЕС - в Европейския институт по публична администрация на Холандия, във финландския институт за публичен мeниджмънт HAUS , в Европейската академия за данъци, икономика и право (Германия), а също така и във Франция, Австрия и Великобритания.

Започва кариерата си в публичната сфера в Министерството на държавната администрация и административната реформа по времето на тройната коалиция (2005 - 2009 г.). Министър е Николай Василев, който събира екип от млади специалисти, завършили добри университети и владеещи чужди езици.

През 2009 г. на власт идва първото правителство на Бойко Борисов, което разформирова Министерството на държавната администрация. Тогава Марияна Николова става директор на дирекция "Правно нормативни дейности" в Министерството на земеделието, оглавявано от Мирослав Найденов, на когото бяха повдигнати обвинения за корупция, веднага след напускането на поста.  

Споделяне

Още по темата

Още от България