Най-северната германска провинция има новоизбран премиер

Даниел Гюнтер

Даниел Гюнтер от партията на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) бе избран за премиер на най-северната провинция на федералната република Шлезвиг-Холщайн. Това стана в сряда на първото заседание на новия състав на регионалния парламент, предаде ДПА.

Вчера, почти два месеца след като досегашните управляващи в провинцията не получиха подкрепа на регионалните избори, ХДС, Свободната демократическа партия (СвДП) и Зелените подписаха 114-странично споразумение за съставяне на управляваща коалиция.

Трите партии имат общо мнозинство от 44 места в 73-членния регионален парламент. В новия кабинет ХДС ще има трима министри, а СвДП и Зелените - по двама.

Допреди тази нова конфигурация Зелените управляваха в Шлезвиг-Холщайн заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и регионалната партия "Сдружение на избирателите от Южен Шлезвиг". На регионалните избори на 7 май обаче бившата управляваща коалиция загуби мнозинството си.

Новата трипартийна конфигурация, наричана "ямайска" заради цветовете на трите формации, които съвпадат с тези на знамето на Ямайка, не е първата по рода си в Германия, отбелязва ДПА. Такава коалиция в "ямайски" формат имаше в провинция Саар. Тя обаче се разпадна през 2012 г., три години след съставянето си.

Споделяне

Още от Европа