Без изненада

Най-скъпата оферта печели поръчката за "умно" управление на отпадъците

Най-скъпата оферта печели поръчката за "умно" управление на отпадъците

Най-скъпата оферта печели поръчката за изграждане на "интелигентно" управление на софийските отпадъци, научи Mediapool. Причината е в методиката на определяне на победителя. Тя е комплексна, като превес се дава на техническата оценка, която има 60% тежест, обясниха членове на комисията.

 

Новата информационна система ще струва на Столичната община близо един милион лева. Тя ще проследява третирането на отпадъците от кофата за смет до бунището и евентуално бъдещото им изгаряне.

Петима кандидати подадоха оферти. От тях до отваряне на ценовите предложения в понеделник бяха допуснати трима.

 

“Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис” и обединение “Електронни административни услуги за държавна и общинска администрация” са отпаднали, защото не са успели да съберат необходимия минимален брой точки от техническата оценка. В обединението влизат фирмите “Браво инвестмънт” и “ЕИБ Софт”.

Максималните 100 точки по всяка трите части на техническата оценка е получило обединение ИСУО, в което влизат “Контрак” и Инфологика”. Тяхната цена обаче беше най-висока над 959 752 лв. с ДДС и е близко до прогнозната стойност от близо един милион лева. Съгласно заложените от Столичната община условия ИСУО печели обществената поръчка.

Изненадващо държавната компания “Информационно обслужване” този път даде най-ниска цена от 805 196 лв. Обикновено на търгове фирмата дава сравнително по-високи цени спрямо останалите кандидати и дори имаше парадоксални случаи да оспорва търгове на принципала си Министерство на финансите.

След смяната на ръководството очевидно новото се е ориентирало към по-конкуренти цени. Изненадващо обаче една от най-големите и стари ИТ-компании у нас, която от други участници в търга беше сочена за фаворит, получава най-ниските технически оценки от допуснатите до втория кръг кандидати.

Последният участник в поръчката е обединението между “Лирекс БГ” и “Индекс България”. То е дало цена от 907 392 лв. с ДДС, но техническата му оценка е по ниска от тази на обединението между “Контракс” и “Инфологика”.

Планирано е интелигентната система за софийския боклук да събира, съхранява и обработва първоначалните данни за отпадъците – от процеса на образуването им до обезвреждането им. Системата ще следи за събирането, сепарирането, съхраняването, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на битовите и строителните боклуци.

Новата умна система ще следи още и зимното и лятното поддържане на улиците. Ще обработва данните за чистенето, миенето и метенето, като целта е ежедневен контрол на тези дейности и оптимизиране на процеса.

Информационната система за отпадъците ще трябва да се върже с интегрираната информационна система на Столичната община.

Интелигентната система за отпадъците трябва да е готова до шест месеца от сключването на договора с изпълнителя.

Това не е първият случай, при който Столичната община предпочита най-скъпата оферта. Най-фрапантният е с поръчката за изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост, когато за победител беше избран консорциум с водещ партньор ГБС, чиято цена е с около 7.5 млн. лв. по-висока от най-ниската на “Трейс”, които обжалват търга.

При избора на победителите за билбордовете на София пък общината предпочете възможно най-евтините оферти, от които ще влизат най-малко приходи в общинския бюджет.

От БСП изчислиха, че годишно столичани ще губят от “изгодните” договори над 6 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?