Най-скъпите компании в света през 2017 г.

Възходът на технологичните и интернет фирмите продължава

Най-скъпите компании в света през 2017 г.

Без изненада високотехнологичните компании остават най-скъпите на фондовата борса през изминаващата 2017 година за сметка на традиционните индустрии.

В първата десетка попадат осем американски и две китайски компании, показва анализ на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst & Young), цитиран от ДПА.

Най-скъпата публична компания в света остава Apple. Първата петица се допълва от  Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook.

Въпреки че и през тази година американските компании доминират в списъка на най-ценните в света по отношение на пазарната капитализация, китайските фирми продължават да напредват бързо и вече имат двама представители в топ 10 - Tencent и Alibaba.

Друга тенденция, която се откроява е, че най-скъпите 100 компании в света стават все по-скъпи. Пазарната им стойност се е увеличила през тази година с около една четвърт до над 20 трилиона долара, показват данните на "Ърнст енд Янг".

Цената на акциите на Apple нарасна с повече от 40% от началото на годината. Една акция на компанията струва около 170 долара и дори достигнаха рекордно ниво от 177.20 долара за брой през декември. Пазарната им стойност възлиза на около 876 млрд. долара (736 млрд. евро).

На второ място, както и през предходната година, но с малко по-голяма разлика, е компанията майка на Google - Alphabet с капитализация от около 733 млрд. долара.

На третата позиция е Microsoft с 661 млрд. долара.

На четвърто и пето място през тази година са Amazon и Facebook с капитализации от съответно 570 и 516 млрд. долара.

Едва на шеста позиция идва първата компания извън технологичния сектор - Berkshire Hathaway. Инвестиционният холдинг на Уорън Бъфет беше на трето място в предходните години. При това и това акционерно дружество добави повече от една пета към стойността си на фондовата борса, но цените на технологичните гиганти се повишиха още по-бързо.

Седмата и осма позиция са за китайските - Tencent и Alibaba. През 2016 г. те бяха съответно на 13-то и 19-то място, а година по-рано – още по-назад. Но пазарните капитализации на интернет компанията Tencent и на онлайн търговеца на дребно Alibaba се увеличиха повече от два пъти през годината.

Едва на девета позиция е американският фармацевтичен концерн Johnson & Johnson.

Първата десетка се затваря от американската банка JP Morgan и това е най-ценната борсово търгувана банка в света.

Най-скъпата публична петролна компания Exxon Mobile пада от 5-о на 11-о място. Браншът бе поставен като цяло под натиск заради по-ниските цени на петрола. 

Над половината от 100-те най-скъпи компании са от САЩ (52). През 2016 г. броят им бе по-висок -  55.

Втората позиция е за Китай с 14 фирми - с три повече спрямо 2016 г.

Германия и Великобритания следват на трето място с по шест концерна, колкото са били и миналата година. 

Споделяне

Още от Бизнес