Най-скъпо платените прависти завършват ЮЗУ

Завършилите право в Югозападния университет “Неофит Рилски“ работят с най-високо заплащане от всички, които се дипломират в тази специалност в страната. Това сочи статистика, предоставена на образователното министерство във връзка с изготвянето на система за университетски рейтинги.

Игнатов съобщи пред журналисти в понеделник, че системата ще отчита как се реализират на пазара на труда възпитаниците на различните ВУЗ-ове и това също ще оказва съществено влияние върху рейтинга. По думите му статистиката преобръщала някои съществуващи досега представи и даде пример със специалността “право“ в Югозападния университет (ЮЗУ).

В същото време обаче Правно-историческият факултет на ЮЗУ е със скандална репутация, а одит на министерството отпреди две години установи незаконно прехвърляне на студенти и надвишен план-прием. Извън официално установените нарушения, преподаватели от ВУЗ-а многократно сигнализираха, че бившият декан на факултета Александър Воденичаров “кадрува“ и раздава дипломи на политици, генерали от МВР, бизнесмени и модели, част от които са били записани за студенти в качеството им на спонсори.

Игнатов обаче остана изненадан, че в ЮЗУ право учат хора с професии, за които това обикновено е втора специалност.

Засега не е ясно дали добрата реализация на правните кадри на ЮЗУ ще бъде взета предвид при формирането на неговия рейтинг и дали ще се отразят съществуващите порочни практики.

От статистиката, с която разполага било видно още, че завършващите медицина се реализират почти на сто процента. Той не разкри повече подробности за реализацията на студентите от различните ВУЗ-ове под предлог, че окончателните данни ще са ясни през октомври.

Занапред рейтингът на университетите ще е определящ за тяхното финансиране. Освен това приоритетно ще се финансират специалностите, от които България има нужда. Такива стъпки ще бъдат направени още пред следващата година като за инженерните специалности, от които според Игнатов, имаме нужда, ще бъдат отделени повече средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България