Най-старата швейцарска банка обяви, че прекратява дейност

Най-старата швейцарска банка обяви, че прекратява дейност

Най-старата швейцарска банка Wegelin&Co обяви, че прекратява дейността си, съобщи в четвъртък Ройтерс. Изявлението на ръководството на банката бе направено, след като то призна вината си, че финансовата институция е помагала на американски граждани да укрият данъци.

Wegelin&Co, която работи от два века и половина, призна, че близо десет години е помагала на граждани на САЩ да укриват данъци на обща сума 1.2 млрд. долара. Банката се съгласи да плати на американските власти компенсации и глоби за 57.8 млн. долара. Засега не е известно дали Wegelin & Co се е съгласила да разкрие имената на клиентите си, както поискаха от САЩ.

През януари 2012 г. американските власти повдигнаха обвинения за отклоняване на данъци към трима членове от ръководството на Wegelin&Co. През февруари обвинението бе преформулирано и се разпростря над цялата банка, която първоначално отричаше вината си.

След като стана обект на разследване, провеждано от властите в САЩ, банката бе принудена да продаде голяма част от бизнеса си на Райфайзен груп - Швейцария. Не бе дадена информация за цената на сделката, но анализаторите предполагат, че Wegelin&Co е направила значителна отстъпка. Към началото на 2013 г. Wegelin&Co запази само подразделенията си, които работят в САЩ.

Wegelin&Co е една от десетината швейцарски банки, които са подозирани от властите в САЩ, че оказват незаконна помощ на американците да укриват данъци. Според наблюдателите признаването на вината и закриването на Wegelin&Co е превратен момент в спора между САЩ и швейцарските банкери.

Споделяне

Още от Бизнес