Най-търсеният кредит за нов дом е до 60 000 лв.

Най-търсената сума за кредит за доплащане при покупка на собствено жилище е била 60 000 лева или 30 000 евро от началото на годината до края на ноември. Това съобщи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “КредитЦентър”. Той допълни, че с тези пари са се купували имоти от 35 000 до 70 000 евро, като най-често срещаният срок за погасяване на заема е бил между 15 и 25 години. Така месечната вноска за покриване на кредита е била между 450 и 550 лева.

“Тази сума се очерта като своеобразен стандарт за ниско-рисков кредит, който може да сбъдне мечтата за закупуване на собствен дом, без да поставя под сериозен натиск семейния бюджет”, коментира Тошев.

През ноември се наблюдава малък ръст на броя изтеглени ипотечни и потребителски кредити спрямо предишния месец, показва анализът на пазара на “КредитЦентър”. Поради известното изчерпване на имоти в ниския ценови сегмент, част от желаещите да закупят свой дом до края на годината направиха компромис с първоначално определените от тях финансови средства, като ги завишиха с 15 до 25%, и с новия бюджет успяха да изберат подходящо за покупка жилище. Повечето купувачи обаче направиха това увеличение за сметка на спестяванията си и по-малко вдигнаха размера на финансите, който бяха решили да изтеглят. Това е и причината средният размер на кредит за ноември да отчете незначителен ръст спрямо предходните месеци, коментират от консултантската компания.

Като цяло обаче краят на 2012 г. остава по-слаб спрямо същия период на миналата година, въпреки по-ниските лихви особено при левовите кредити, коментира Тихомир Тошев. Ниските доходи, рецесията в Еврозоната, проблемите в съседна Гърция, колебаещият се пазар на имоти, високите лихви и такси по кредитите са най-често изтъкваните причини българинът да не посяга към кредитите така смело, както го правеше в периода 2006 – 2008 г., посочват от “КредитЦентър”.

Средният размер на изтеглените заеми през ноември е 31 426 евро, което е с около 1000 евро повече спрямо октомври. Кредитите в лева вече са по-предпочитани и за първия път те изпреварват евровите през ноември, заемайки дял от 51%. Много вероятно е през следващата година левът да се затвърди като водеща валута при ипотечните кредити у нас.

Почти без промяна остава размерът на изтеглените кредити в София – 37 740 евро, като точно половината от заемите са изтеглени в лева. Във Варна изтеглените кредити в българска валута преобладават – 55% от всички, като средният размер се равнява на малко над 30 000 евро. В Бургас и Пловдив същият показател на кредитите през ноември е съответно 25 575 и 21 750 евро. И в двата града се отчита покачване спрямо месец октомври.

Хората между 26 и 35 години продължават да са най-активни на пазара на ипотечни кредити, като те представляват 55% от изтеглилите такива заеми. Следват ги отново потребителите между 36 и 45 години - с близо 30% от всички. Най-младите – между 18 – 25 години са малко над 4%, а най-зрелите потребители – над 45-години представляват 10.8% от всички теглили ипотечни заеми.

Най-популярни, макар и с известен спад през ноември, остават заемите от 10 до 30 хиляди евро – близо 46% от всички. Следват ги тези между 30 и 50 хиляди евро, които са близо 38%. През ноември има и изтеглени кредити от над 90 000 евро – при 3.5% от всички.

Срокът на погасяване на заем през ноември най-често е този между 10 и 15 години – избират го 36.6% от кредитополучателите. Период от над 30 години избират 6.5% от потребителите, а най-краткият срок до 10 години е предпочитан от 5.2%. Вторият по популярност срок пък е този между 21 и 25 години – избран от близо 30% от потребителите на кредити през ноември.

Всеки трети при покупката на дом разчита кредитът да покрие между 70% и 80% от стойността на жилището.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?