Най-тежката екокатастрофа в Арктика се разразства

Гориво от разлива в Северна Русия достигна водите на голямо езеро

Дизеловото гориво от големия разлив в Северна Русия достигна водите на сладководно езеро, от което извира река, вливаща се в Северния ледовит океан, съобщи във вторник високопоставен представител на властите, цитиран от Ройтерс.

"Горивото попадна в езерото Пясино", каза пред руската държавна телевизия Александър Ус, губернаторът на Красноярския край.
"Сега важното е да не допуснем то да попадне в река Пясина, която тече в северна посока. Това би трябвало да е възможно да се постигне", добави регионалният губернатор.

Езерото Пясино, което е дълго около 70 километра, захранва водите на река Пясина. Тя от своя страна се влива в Карско море, което е част от Северния ледовит океан, отбелязва Ройтерс.

"Това ще има негативен ефект върху водните ресурси, върху животните, които пият тази вода, както и върху растящите по брега растения", каза Василий Яблоков, мениджър проекти в областта на климата в руския филиал на природозащитната организация "Грийнпийс".

В края на миналия месец резервоар с гориво в топлоелектрическа централа в град Норилск загуби налягане и в резултат в реките в околността и в почвата изтекоха 21 000 тона дизел - случай, който "Грийнпийс" сравни с петролния разлив през 1989 г. край Аляска от танкера "Ексън Валдес".

Норилск, отдалечен град с население от 180 000 души, на 300 километра отвъд Северния полярен кръг, е построен около "Норилск Никел" - най-големия производител в света на никел и паладий.

Александър Ус определи катастрофата като най-тежката по рода си в Арктика в най-новата история на Русия. Трябва да бъде отговорено на въпросите защо компанията в продължение на два дни не е уведомила властите и защо първоначалното обяснение се оказало невярно, каза той.

От "Норилск Никел", откъдето обещаха да покрият разноските по почистването, заявиха, че според тях злополуката е причинена от топене на вечно замръзнали почви, което от своя страна е подкопало основите на резервоара.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение в региона и разкритикува властите за лошата им според него реакция при случая.

На директора на топлоелектрическата централа в Норилск е повдигнато обвинение в нарушение на екологичните норми, предаде Асошиейтед прес. Ако бъде признат за виновен, Вячеслав Старостин може да бъде осъден на до пет години затвор.

Говорителката на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко съобщи за обвинението срещу Старостин и каза, че разследването за аварията на 29 май продължава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?