Предсрочни избори в Израел

Най-вероятна победа на Нетаняху, но неясна управляваща коалиция

Най-вероятна победа на Нетаняху, но неясна управляваща коалиция

В Израел се провеждат предсрочни парламентарни избори, като предварителните очаквания са те отново да доведат на власт премиера Бенямин Нетаняху въпреки блокираните от години мирни преговори с палестинците и задълбочаващите се икономически проблеми.

 

През последните седмици преднината на управляващата партия "Ликуд" и нейните коалиционни партньори – крайнодесните и религиозните партии - намалява, но не се очаква изненада.

 

Основната опозиционна Партия на труда и крайнодясната партия "Еврейски дом" се очаква да останат назад.

 

Асошиейтед прес цитира вече гласували израелци, които казват, че са дали гласа си за Нетаняху, защото не виждат реална алтернатива. Прогнозите са, че десни и религиозни партии, които са негови традиционни съюзници, отново ще са в основата на коалиционно правителство, което той ще оглави.

 

Големият въпрос на тези избори е дали той ще успее да убеди да влязат в управляващата коалиция центристки партии с по-умерени позиции за мирните преговори и дали те ще имат някакво влияние върху политиката му.

 

Нетаняху се нуждае от коалиция, за да запази контрола си в 120-местния парламент, където до момента нито една партия не е имала самостоятелно мнозинство.

 

Социологическите анкети показват, че националистите и ултранационалистите ще станат още по-силни след днешните избори. Крайната дясна партия "Еврейски дом" на ИТ предприемача Нафтали Бенет - в момента една от най-малките в парламента само с трима депутати - може да увеличи четири или пет пъти представителството си и да стане трета политическа сила в Кнесета.

 

Избирателните секции отвориха врати в 7 часа сутринта и ще затворят в 22 часа, а първите официални резултати се очакват утре сутринта.

 

Нетаняху гласува усмихнат рано тази сутрин с жена си Сара в една от строго охраняваните избирателни секции в Ерусалим. Премиерът каза, че макар денят да не е дъждовен, той се надява на "дъжд от бюлетини" за общата листа на неговата партия "Ликуд" и партията "Израел бейтену" на бившия външен министър Авигдор Либерман.

 

Трийсет и две партии се борят за влизане в 120-членния Кнесет (парламента). Израел винаги е имал многопартийни правителства, защото никога досега в 64-годишната му история

една партия не е печелила пълно мнозинство от 61 мандата.

 

Наблюдавайки дълбоко замразения близкоизточен мирен процес - да не говорим за вероятното преизбиране на консервативния израелски премиер Бенямин Нетаняху, палестинците очакват днешните избори в Израел с чувство на песимизъм. След като от четири години мирният процес е напълно застинал, хората не хранят никаква надежда за промяна към по-добро, казва Хани Масри, палестински политически анализатор и медиен коментатор в Рамала.

 

Айман Абдула, на 44 години, компютърен специалист от Рамала, е съгласен. "Смятам, че израелците сега мислят повече за своята икономика и условия на живот, отколкото за политиката към палестинците", каза той за ДПА.

 

"Израелското общество върви много бързо надясно и дори Нетаняху вече е смятан за умерен. Израелците искат твърдолинейни лидери, защото смятат, че те могат да им донесат сигурност, а със сигурността идва благосъстоянието. Всичко, което предстои да видим в бъдеще, са повече еврейски селища, арести и репресии", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?