Най-вероятните кандидати за министерските постове в администрацията на Тръмп

Най-вероятните кандидати за министерските постове в администрацията на Тръмп
След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ не спират прогнозите в американски и чужди медии за евентуалния състав на неговата администрация. В. "Ню Йорк таймс" представи "кратък списък" на най-вероятните кандидати за различните министерски постове. Списъкът е съставен въз основа на оценки на журналисти на изданието. 
Ето кои са най-вероятните фигури за основните министерски постове, според нюйоркския всекидневник.
 
Държавен секретар: 
 
Пет са кандидатите за най-висшия американски дипломатически пост. Това са Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН по времето на Джордж Буш-младши, Боб Коркър, сенатор от Тенеси и председател на комисията по външни отношения в Сената, Нют Гинрич, бивш председател на Камарата на представителите, Стенли Маккристъл, бивш командващ контингентите на САЩ и НАТО в Афганистан и Залмай Халилзад, бивш посланик на САЩ в Афганистан, смятан за първия мюсюлманин, заемащ високопоставен пост в американската дипломация.
 
Министър на финансите:
 
Четири са имената за поста, изброени в списъка. Това са Томас Барак-младши, основател и президент и изпълнителен директор на инвестиционната компания Колъни кепитъл, Джеб Хенсарлинг, депутат от Тексас и председател на комисията по финансови услуги в Камарата на представителите, Стивън Мнучин, бивш изпълнителен директор на Голдман сакс и финансов ръководител на предизборната кампания на Тръмп и Тим Поуленти, бивш губернатор на щата Минесота.
 
Министър на отбраната:
 
Петима са в списъка на изданието и това са Кели Ейот, досегашен сенатор в Ню Хемпшър и член на комисията по въоръжени сили в Сената, генерал Майкъл Флин, бивш директор на Агенцията за военно разузнаване, Стивън Хадли, съветник по националната сигурност на Джордж Буш-младши, Джон Кил, бивш сенатор от щата Аризона и Джеф Сешънс, сенатор от Алабама, влиятелен противник на имиграцията.
Главен прокурор и министър на правосъдието:
 
Три са посочените в списъка имена и това са Крис Кристи, губернатор на Ню Джърси, Рудолф Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк и Джеф Сешънс.
Министър на търговията:
 
Предложени са три имена и те са на Крис Кристи, на Дан ДиМико, бивш изпълнителен директор на Нукор корпорейшън, която е производител на стомана, и Луис Ейзънбърг, заемащ ръководен пост в инвестиционната група Гранит кепитъл.
 
Министър на вътрешните работи:
 
Пет са имената за поста, а именно Робърт Грейди от инвестиционната компания Грифън инвестърс партнър, Ян Брюър, бивш губернатор на Аризона, Харолд Хам, изпълнителен директор на петролната и газова компания Континентъл ризърсис, Форест Лукас, президент на компанията Лукас ойл прадъктс, произвеждаща автомобилни масла, и Сара Пейлин, бивш губернатор на Аляска и кандидат за вицепрезидент през 2008 г.
 
Министър на енергетиката:
 
Три са имената за поста, като освен тези на Робърт Грейди и на Харолд Хам, фигурира името и на Джеймс Конотън, изпълнителен директор на технологичната компания Нотилъс дейта текнолъджис и бивш съветник по околната среда на президента Джордж Буш-младши.
 
Министър на здравеопазването:
 
Четири имена са посочени в тази категория и те са на Майк Хъкаби, бивш губернатор от Арканзас и кандидат за президент през 2016 г., Бен Карсън бивш неврохирург и кандидат за президент през 2016 г., Боби Джиндал, бивш губернатор на Луизиана и Рик Скот, губернатор на Флорида и бивш изпълнителен директор на голяма верига от болници.
 
Министър на вътрешната сигурност:
 
Четири имена са предложени тук и това са Джо Арпайо, досегашен шериф на окръг Марикопа в щата Аризона, Дейвид Кларк-младши, шериф на окръг Милуоки, Майкъл Маккол, депутат от Тексас и председател на комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите и Джеф Сешънс
 
В списъка се съдържат и предложения за директор на ЦРУ, за постоянен представител на САЩ в ООН и за съветник по националната сигурност.
 
За директор на ЦРУ предложенията са четири, а именно Майкъл Флин, Питър Хокстра, бивш председател на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, Майк Роджърс, бивш председател на комисията по разузнаването в Камарата на представителите и Франсис Таунсънд, бивша съветничка за националната безопасност при Джордж Буш-младши.
 
За представител на САЩ в ООН предложените в списъка имена са две - Кели Ейот и Ричард Гренъл, бивш говорител на представителя на САЩ в ООН от времето на Джордж Буш-младши.
 
За съветник по националната сигурност се предлага само едно име, това на Майкъл Флин. 
 
 
Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?