Най-високи оферти за БТК подадоха дубайски и турски телеком

Най-високи оферти за БТК подадоха дубайски и турски телеком
Базираната в Дубай телекомуникационна компания “Oger Telecom” и турският мобилен оператор “Turkcell” са в надпревара кой ще придобие контрол върху българската телекомуникационна компания БТК, съобщи Инвестор.бг, като се позова на Ройтерс. От своя страна агенцията цитира публикация във вестник “Файненшъл таймс”.

Двете компании дават по-високи оферти за БТК от останалите два кандидата – частните инвестиционни фондове “Europa Partners” и консорциума между “Texas Pacific Group” и” Warburg Pincus”, съобщава вестникът, но не посочва източниците си на информацията.

Четирите оферти за БТК са между 1,65 млрд. и 1,95 млрд. евро.

Най-богатият исландец Тор Бьорголфсон планира да продаде своята опция за придобиване на 65% от капитала на българския телеком. А консултантската компания “Лемън Брадърс” е назначена да състави списъка на одобрените инвеститори, които се интересуват от придобиването, припомня Ройтерс.

Миналия месец “Turkcell” съобщи, че е отправил офертата си в търга за дела от 65%.

“Oger Telecom” се контролира от “Saudi Oger”. Акционер и основен партньор е “Telecom Italia”.

“Oger Telecom” държи 55% от капитала на “Turk Telekom” (останалите 45% са на държавата). “Turk Telekom” от своя страна  притежава 81% от капитала на “Avea” – третият по големина доставчик на мобилни телекомуникационни услуги в Турция с около 7,1 млн. абоната към юни 2006 г. “Oger Telecom” притежава косвено и 75% от капитала на “Cell C”, мобилен оператор в ЮАР с 9% пазарен дял към юни 2006 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?