Най-високият обявен пред данъчните трудов доход за 2011 г. е 4 млн. лв.

Половината декларации още не са подадени, внесените описват 587 млн. лв. от наеми и хонорари

Най-високият обявен пред данъчните трудов доход за 2011 г. е 4 млн. лв.

Седмица преди крайния срок за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица в цялата страна са внесени само половината от очакваните декларации и те обявяват общо 587 млн. лв. доходи от наеми и хонорари.

Най-големият обявен пред данъчните доход по трудови правоотношения за 2011 г. е за близо 4 млн. лв. Двадесетимата най-богати българи до момента са декларирали общо 16 млн. лв. доходи по трудов договор.

 

От общо декларираните 587 млн. лв. доходи 177 млн. лв. са посочени във формулярите като доходи от наеми на недвижимо имуществото. Останалите 410 млн. лв. са доходи от извънтрудови правоотношения, лицензионни и авторски възнаграждения, възнаграждения на артисти-изпълнители, продажба на изобретения и други.

 

По-малко от седмица преди края на кампанията за подаване на данъчните декларации - 2 май, в офисите на Националната агенция по приходите (НАП) в цялата страна са приети общо 240 000 декларации. Близо 21 000 от тях са пристигнали по електронен път, а още толкова по пощата с обратна разписка. Най-много граждани - 75 процента, са предпочели да подадат формулярите си на място.

 

От НАП съветват хората, които така или иначе са посетили офис на агенцията, да се възползват и да вземат своя Персонален идентификационен номер (ПИК). Този код дава дистанционен достъп до някои услуги на НАП, без да е необходимо закупуването на електронен подпис.

 

Ако имат ПИК, гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП шефът им.

 

Чрез кода клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.

 

От НАП предупреждават, че ако гражданите изчакват крайния срок, за да подадат своите декларации, може да им се наложи да чакат по опашки, както в офисите на агенцията, така и в пощенските станции.

 

Консултации за попълването, декларирането и внасянето на данъци, клиентите на НАП могат да получат по телефона от Информационния център 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна. Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за вид плащане, е публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?