Рокади на раздяла

Най-висшият чиновник в МО не изпълнявал поставените му задачи

Най-висшият чиновник в МО не изпълнявал поставените му задачи

Най-висшият чиновник във военното министерство – Добромир Тотев, вероятно ще бъде сменен в края на мандата на кабинета "Орешарски", тъй като атестационна комисия е установила, че не e изпълнявал поставените му задачи, съобщиха за Меdiapool oт ведомството.

 

Министърът на отбраната Ангел Найденов реши да смени Тотев, който бе назначен по време на служебното правителство на Марин Райков, но служителят отказа да си тръгне сам.

 

Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други. Той обаче може да бъде сменен и предсрочно при незадоволителна оценка за работата му.

 

Така се стигна до формирането на специална атестационна комисия, която да провери дейността му. Тя вече е завършила работата си със заключение, че Тотев трябва да бъде освободен и предстои той да даде обяснения.

 

Част от комисията е и бившият началник на политическия кабинет на Ангел Найденов – Иван Жерков, който бе уволнен в началото на седмицата. Въпреки че самият Жерков каза пред в. "Сега", че причина за освобождаването му е подкрепата, която е изразил за бъдещето на Тотев, от военното министерство твърдят, че той също е подписал заключението на комисията. По-късно от АБВ пък обясниха уволнението му с преминаването в редиците на партията на Георги Първанов.

 

Останалите членове на комисията са зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, съветникът на министъра Георги Хараланов и полковник Стефан Трашлиев, който бе назначен от Найденов за главен инспектор на министерството.

 

Добромир Тотев обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта на военния министър Ангел Найденов за извънредната комисия, но съдът е обявил жалбата му за недопустима, тъй като заповедта има вътрешно служебен характер. Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда в седемдневен срок.

 

Въпреки че официалният мотив за евентуалната му смяна ще бъде незадоволителната му работа, остава въпросът защо смяната се прави в последния момент и дали така няма да бъде назначен друг подходящ кадър на мандатната длъжност.

Смени в края на мандата имаше и при военния министър Аню Ангелов. Тогава той преназначи членове на политическия си кабинет в администрацията и така те запазиха местата си в министерството.

Тогавашният секретар на отбраната Николай Милков напусна, за да стане началник на кабинета на служебния премиер Марин Райков, а после бе изпратен за посланик в Канада. На негово място бе назначен именно Тотев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?