Най-висшият жив червен кхмер отива на съд

Най-висшият жив червен кхмер отива на съд

Полицията в Камбоджа арестува най-високопоставения все още жив член от режима на Червените кхмери в рамките на провежданото под егидата на ООН разследване за геноцид, съобщи ББС в сряда. Нуон Чеа е бил преместен от дома му в джунглата в столицата Пном Пен, за да бъде изправен пред международен трибунал.

82-годишният Чеа е бил вторият в йерархията на режима след Пол Пот. По време на четирите години управление на Червените кхмери (1975 – 1979 година) са починали близо 1 милион души. Арестуваният е бил известен сред камбоджанците като “брат номер две”. През последните няколко десетилетия той е живял в джунглите близо до Пейлин. Там се е помещавала и щабквартирата на движението.

Арестът му е бил осъществен съвместно от камбоджанската полиция и служители на трибунала. Той е бил разпитан в дома си, а след това са му повдигнати и обвиненията за извършени престъпления срещу човечеството.

“Той трепереше. Краката му изглеждаха така сякаш всеки момент ще спрат да го държат”, заяви пред АФП свидетел на неговото отвеждане. Чеа е бил ескортиран до Пном Пен с хеликоптер.

Тъй като лидерът на Червените кхемри Пол Пот почина през 1998 година, Нуон Чеа ще бъде най-високопоставения представител на режима, който ще бъде изправен пред международния трибунал.

Според анализатори, Чеа е има важна роля при вземането на решения по време на управлението на кхмерите. Той е създал полицията, която е имала за цел да помага при създаването на аграрна утопията в Камбоджа – пропагандираната основна задача на режима.

В същото време обаче полицията е причинила смъртта на над 1 милион души чрез подлагането им на глад, болести, тежка работа и масовите екзекуции. Чеа отрича да носи отговорност за геноцида. Въпреки това в началото на 2007 година той даде индикации, че е готов да се изправи пред трибунала, който след множество отлагания трябва да започне работа през 2008 г.

Освен Чеа, само още един представител на Червените кхмери – Канг Кек Ию, е задържан от властите и ще бъде изправен пред правосъдието.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?