Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Най-жизнени у нас са добивните фирми, най-бързо умират търговските и автосервизи

Запазва се тенденцията под 5% от фирмите да оцеляват повече от пет години

6 коментара
Най-жизнени у нас са добивните фирми, най-бързо умират търговските и автосервизи

В България най-дълъг живот имат предприятията от добивната промишленост, а най-често се раждат и умират дребните търговските дружества и автосервизите, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за демографията на предприятията в периода 2012 – 2016 г., обявени във вторник.

Според тях през 2016 г. почти всяка втора фирма, занимаваща се с търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети е фалирала. Запазва се тенденцията едва 5 процента от фирмите да оцеляват повече от пет години и половината от фирмите да работят без наети лица. Нарастват новорегистриращите се дружества спрямо 2015 г., но в същото време 10 процента от предприятията са "умрели" през миналата година. Най-устойчиви са фирмите, които се занимават с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива.  

Близо половината от фирмите са без наети лица

През 2016 г. в страната са действали 347 962 активни предприятия, което е с 2.6% повече в сравнение с предходната година.

Най-голям относителен дял в съвкупността на активните предприятия през целия петгодишен период се пада на фирмите без наети работници - 169 625, което е 48.7% от всички активни предприятия, сочат данните на НСИ.

В следващата група с до четирима наети по­па­дат 127 187 предприятия, което е 36.6% от общия брой за 2016 г.

Най-нисък е делът на пред­приятията в групата с наети между 5 и 9 души, като средно за периода той е 7.3%.

Над две трети (69.4%) от заетите работят във фирми с над 10 работници, докато делът на предприятията в тази група е едва 7.9% от общия брой активни предприятия в периода 2012 – 2016 г.

И обратно - срещу големия брой активни предприятия в групата без наети служители (45.7%), стои малък брой заети лица - 6.5% от общия брой на заетите лица в страната.

Средно около 42 500 фирми се регистрират ежегодно през 2012 – 2016 г.

Около 42 500 фирми са се регистрирали всяка година в периода 2012 – 2016 г. Това е средно 12.2% от броя на активните предприятия през този период и повече спрямо отчетените преди година под 40 хил. новорегистриращи се фирми, сочат данните на НСИ.

Най-висок относителен дял имат новородените предприятия в сек­тора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Средно за петгодишния период този дял е 43.5%. Същевременно най-нисък е делът на новородените предприятия в добивната промишленост - едва 0.1% средно за периода. Тази тенденция се запазва и през 2016 г.

Като цяло структурата на родените предприятия по икономически сектори остава относително стабилна през разглеждания петгодишен период.

През наблюдавания период най-голям е броят на регистрираните фирми, които не са наемали работна ръка (29 635), следвани от групата с един до четирима наети (12 291). През 2016 г. но­во­ро­де­ните предприятия с 10 и повече наети е само 558.

Една година преживяват над 80 на сто от фирмите

От всички родени през 2015 г. предприятия 81.1% оцеляват една година по-късно, като в групата с 10 и повече наети този относителен дял е 91.5%.

През 2015 г. новородените предприятия са 40 358, като от тях 32 745 са продължили да работят и през 2016 г. Най-висок е делът на оцелелите предприятия в сектора "Транспорт, складиране и пощи" (89.1%), а най-нисък в сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (58.7%).

От 2011 г., с отдалечаване от годината на раждане, се наблюдава тенденция на намаляване на броя на оцелелите предприятия.

Делът на предприятията, родени през 2011 г. и все още активни пет години по-късно - през 2016 г., е 4.7%. Най-жизнеспособни са фирмите, които се занимават с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, където делът на единиците, оцелели през петгодишния период е 13.2%. Стойността на този показател е най-ниска за предприятията в добивната промишленост  - 2.9%.

Общият брой на заетите лица в родените през 2015 г. и оцелели през 2016 г. пред­приятия е 86 493 души. Над 60 на сто от тях са концентрирани в три сектора – "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (30.8%), "Преработваща промишленост" (17.9%) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (12.0%).

Всяка 10 компания е умряла през 2015 г.

През 2015 г. са умрели 34 853 предприятия, което е 10% от броя на активните предприятия през същата година. Ефектът е загуба на 2.7 на сто от работните места през го­ди­ната, сочат данните на НСИ.

Данните за умрелите предприятия за 2015 г. са предварителни, заради специ­фич­ната методология за определянето им. Едно предприятие умира, когато две последователни години или е икономически неактивно, или е под прага от едно наето лице.

Най-много са умрелите предприятия в сектора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - 43.4 на сто от всички през 2015 г.

Най-жизнеспособни са фирмите в добивната промишленост,  до­ста­вянето на води, канализационни услуги и управление на отпадъци, както и при производството и разпределението на ток. При тях умрелите предприятия са под 1%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #6

  За да управляваш добре една фирма трябва да имаш много качества. Трябва да имаш и стратегия, план, източници на доходи, правилен подбор на персонала, времето и мястото на бизнеса да са точно подбрани. По мои наблюдения някой засяда някъде, предлага нещо и започва да си играе на телефона. Търговията е сложно, динамично нещо. Изисква творчество, находчивост, риск. Оцелява онзи бизнес, който предлага повече от 1 услуга, дава гаранции за качество, вижда бъдещето и гледната точка на клиента. Една стока, една услуга не правят устойчив бизнес.

 2. balrogbg
  #5

  Все пак сме съветска колония. Добивните фирми са на почит в метрополията която е с 93% износ на природни суровини имаме си и олигарси свързани с СССР. Нормално е хората да бягат далеч от Московия и колонията и.

 3. Видими резултати! 80% от младите българи искат да мигрират, а в Русия този % е под 30%. Кой младеж иска да работи в добивна фирма?

 4. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #3
 5. Сам прасето има над 100 фирми

 6. ловец
  #1

  Добивна промишленост, концесия на води, изкопаеми богатства, ВиК, отпадъци, възобновяеми енергоизточници, електроразпределение - бизнесът на мафията. Всичко останало умира под натиска на тотално корумпираната държавна машина. Колко от проверките на НАП са поръчкови? Колко от служителите на МВР участват в престъпни групировки? Колко от съдиите и прокурорите работят с ясно утвърдена тарифа?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.