Найден Зеленогорски на път да напусне СДС и да отиде при Кунева

Бившият син кмет на Плевен не отрича възможността, но имал и други варианти за политическо бъдеще

Найден Зеленогорски

Зам.-председателят на СДС Найден Зеленогорски, един от дългогодишните лидери в синята партия със здрав авторитет, активен поддръжник на Синята коалиция, най-вероятно ще отиде в новата политическа формация "България за гражданите" на бившия еврокомисар Меглена Кунева.

Новината, за която се мълви от близо месец, през уикенда набра нова сила, сигурно заради наближаващия учредителен конгрес на партията на Кунева следващата неделя - 1 юли, и заради задълбочаващата се криза в СДС след решението на партийното ръководство за напускане на Синята коалиция и оттеглянето на лидера Мартин Димитров.

Неотдавна Зеленогорски даде положителна оценка на проекта на Кунева като възможност за сътрудничество със Синята коалиция. "Мисля, че проектът на Кунева трябва да бъде наблюдаван изключително внимателно от страна на Синята коалиция. Лично аз виждам в този проект евентуална възможност за сътрудничество”, каза Зеленогорски.

Пред Mediapool в неделя Найден Зеленогорски каза, че пред него стоят три варианта за политическо бъдеще - да остане в СДС, да се присъедини към друг проект или да напусне политиката.

На въпрос дали е бил поканен да влезе в партията на Кунева, Зеленогорски отговори уклончиво, че имал покани от "много места".

За оставането си в СДС той бе по-ясен. "Смятам че Синята коалиция трябва да продължи да съществува, но СДС тръгна по друг път, взе своето решение и аз започнах да обмислям своето политическо бъдеще", обясни той.

Зеленогорски бе депутат от ОДС в 38-то народно събрание, след което пред 1999 г. бе избран за кмет на Плевен, където изкара три мандата - до 2011 г. На последните местни избори Зеленогорски загуби с малка разлика от кандидата на ГЕРБ, като щабът му обжалва изборните резултати с мотива, че са били фалшифицирани и манипулирани, за което бяха представени доказателства. Те не бяха достатъчни съдът да касира изборите.

Зеленогорски е твърд привърженик на формулата Синя коалиция и я отстояваше до последно в СДС. Той бе сочен за възможен претендент за партиен лидер на вътрешните избори в партията в средата на юли, но така и не се кандидатира, което даде основания да се мълви, че вероятно ще избере друг политически проект и това може да е проектът на Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България