Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Найден Зеленогорски: Почти убеден съм, че РБ ще има прилив от нови избиратели

Има ли референдум с местния вот, ще се вдигне избирателната активност, а ГЕРБ към момента е постигнал своя таван

12 коментара
Найден Зеленогорски: Почти убеден съм, че РБ ще има прилив от нови избиратели

"По определени теми има мнозинство в парламента, в което влиза и ДПС. Въпросът е обаче как разчитаме това мнозинство. Дали като едно истинско, честно усилие за промяна и реформа и или като опит да отложим във времето чаканите от обществото решения. Аз го чета двусмислено, меко казано", казва съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пред Mediapool.

Господин Зеленогорски, преди дни казахте, че никоя от управляващите партии не иска да променя Изборния кодекс в "12 без 5". Едновременно с това обаче твърдите, че ще разгледате промените, предложени от ПФ. Как да четем думите ви? Правите заявка, че няма да приемете идеите на партньорите си и ще ги разгледате проформа, или че ще правите промени в закона сега, а не непосредствено преди изборите?

Преди около месец и половина на едно от заседанията на мнозинството със съгласие приехме идеята, че няма как в "12 без 5" да се променят правилата и в този смисъл би било по-логично да няма сериозни промени в Изборния кодекс (ИК), за да могат и партиите, и гражданите да са наясно с правилата. Освен това очевидно този кодекс ще бъде променян след референдума, който ще се състои заедно с местните избори, а идеята на допитването е да се зададат въпроси основно свързани с начина на гласуване, знаете.

Въпреки това колегите от Патриотичния фронт (ПФ) направиха предложение и то именно за задължителното гласуване, което също е обект на референдума. Ние обаче не можем да кажем предварително, че няма да разгледаме внесените от тях искания. Ако мнозинството си смени концепцията и решим да правим промени, тогава бихме могли на базата на предложенията на ПФ и ние от Реформаторския блок (РБ) да си направим нашите предложения.

Докога трябва да стане ясно дали ще си промените вече декларираната позиция?

Според мен трябва да стане много бързо, защото в противен случай рискуваме да направим това, което винаги сме критикували – промяна на правилата в последния момент. Идеята ни е, ако ще се случват промени, то нека се случват по-бързо. Тогава и ние ще дадем предложения за машинно гласуване, активна регистрация, която да премахне мъртвите души, преброителни центрове и т.н.

РБ внесе текстове за промяна на закона за референдумите, с които се облекчава значително както провеждането им, така и признаването им за валидни. Ще приложите ли подхода "12 без 5" и тук или ще настоявате референдумът да се проведе по нови правила?

Ще настояваме да се гледат значително по-бързо нашите предложения и референдумът на есен да се проведе при един по-облекчен режим. Аз дори бих стигнал още по-далеч и бих предложил между първо и второ четене на промените да се намали още малко границата на признаване на референдума, защото в края на краищата това е демократично действие, което дава максимални гаранции, че си се вслушал директно във волята на хората.

Времето не е много и ще бъде трудно да се случат и промените в ИК, и в закона за допитванията. Надявам се веднага след празниците да обсъдим в пакет двата проекта, защото те вървят ръка за ръка.

В парламента е раздаден проектът на Министерския съвет за конституционни промени, свързани със съдебната власт. Съществува мнение, че това е палиативна мярка, която се занимава само с разделянето на Висшия съдебен съвет, което е технически въпрос по-скоро и не би засегнала особено статуквото, оттам – би била подкрепена и от опозицията. Друга версия е, че подобни ходове са само за отлагане на реформата с аргументи, примерно, че НС не може да събере мнозинство?

Силно се надявам, че идеята за промени в конституцията, които да направят ефективна съдебната реформа, не са просто опит тя да се отложи във времето и да не се случи. Защото допускам, че има политически сили, които имат подобен интерес и вещаят подобни стратегии?

Кои са те?

Мисля, че е обяснимо – тези, които в момента имат достатъчно влияние в съдебната система.

ГЕРБ има достатъчно влияние в съдебната система, този състав на ВСС бе назначен на практика от тяхното управление?

По-скоро бих коментирал част от опозицията.

Колкото до предложенията по същество – твърди се, че те са съгласувани с правосъдното министерство, с всички части на съдебната система и сега идеята е да се коментират вътре в парламентарните групи. Ние сме се запознали с тях, те са просто една начална основа, още повече, че такъв проект не е внесен.

В предизборната кампания на РБ бе застъпена основно съдебната реформа. Ракурсът ви обаче бе друг - правомощията на главния прокурор. Към момента разговорът за реформата запазва централизацията на прокуратурата. Какво ще направите, за да се случи наистина промяна?

Факт е, че промените в конституцията ще бъдат само по отношение на членове и параграфи, които коментират съдебната власт като такава. Очевидно е, че ние ще си направим нашите предложения. Имаме концепция и не сме променили мнението си.

Т.е. ще внесете предложения за ограничаване правомощията на главния прокурор?

Не говорим конкретно за ограничаване на правомощията на главния прокурор, а за даване на възможност – всички нива в съдебната власт да подлежат на парламентарна отчетност.

Как си представяте, че ще сложите съдебната власт под контрол на Народното събрание?

Не съдебната власт конкретно. Имаше идея да има изслушване на главния прокурор, например. Говоря за текстовете, които изясняват отчетността на главния прокурор пред народните представители.

Питам ви конкретно за неограничените правомощия на главния прокурор. Ще внесете ли промени, които да уреждат децентрализацията на прокуратурата?

Когато ги внесем тези промени, ще стане ясно тогава какви са те. Според едно изследване 80% от всички прокурори в България искат реформа. Значи очевидно е, че ние ще предложим някакви текстове за реформа. Но не мога да кажа какви ще са те. При всички случаи е съвсем логично и нормално да има някаква форма на отчетност на прокуратурата. Въпросът е дали текстовете, които сега са предложени, са достатъчно ефективни. Искаме и децентрализация на обвинението и отговорност, която да се носи по всички негови нива.

Оглавихте предизборния щаб на РБ за местните избори. Започнахте ли работа, къде ще издигате кандидати? Има ли места, където няма да го сторите?

Това, което мога да кажа, е, че с колегите сме огледали всички области и всички общини в България три пъти. На първия етап решихме кои биха били евентуалните кметове, които, ако си издигнат кандидатурите, ние бихме ги подкрепили. Това са кметове, които се родеят с РБ и те са около 30. На вторият етап обсъдихме около 40 общини, в които РБ има силен потенциал да стигнем до балотаж. И на третия кръг започнахме да разсъждаваме по концепция за всички общини в България, плюс районните кметове, които трябва да издигнем. В момента сме на този трети етап. Продължаваме усилията си в тази посока. И ще структурираме общините в няколко групи, като естествено особено внимание ще съсредоточим в първата и втората група - там, където се надяваме на победа и там, където се надяваме да сме на балотаж. Това обаче не означава, че няма да положим усилия, че няма да издигнем кандидати навсякъде.

Ще се борим за 40-50 кмета. Това ще бъде нашето усилие.

Има ли разделение в РБ по въпроса за София. Преди месец в свое интервю Даниел Вълчев от вашата партия ДБГ каза, че докато кметът Йорданка Фандъкова е кандидат за София, има неговата подкрепа. Според ДСБ пък не е добре да прикрепяте към ГЕРБ в София.

Решението на блока, което е 95% сигурно към този момент, е, че ние ще издигнем и тук кандидат за кмет. Аз лично винаги съм твърдял, че РБ трябва да има своя номинация в София. Ако имаш подкрепата на около 100 000 избиратели и ако те имат освен нужния политически и експертен потенциал и ако искаш да бъдеш силен играч, няма как да не издигнеш кандидат и да предложиш визия за развитието на столицата. Това обаче не означава, че ще влизаме в остра и тежка конфронтация с ГЕРБ. Не бих искал никъде да влизаме в тежка конфронтация с тях.

Иначе изпитвах известни притеснения дали колегите от ДСБ ще подкрепят нашата официална позиция за кандидат-кмет за София и вече съм щастлив, че това е факт.

ДСБ не са искали самостоятелен кандидат на РБ за София ли?

Не, не са били против, но нямаха още решение, както и всички партии в блока.

Какво ще се случи с РБ във Варна, където местната структура на СДС все още е с лидер Янко Станев? Почти всички партии от блока се обявиха против партньорство със СДС там, припомняйки партийната номадска история на Станев. Ще има ли разцепление?

Първото, което искам да кажа, е, че от ДБГ взехме решение и предложихме на партньорите да направим единна регистрация в ЦИК на Реформаторския блок. За моя голяма радост по-голямата част от партиите са склонни това да се случи и сега трябва да изчистим някои местни напрежения, включително и това във Варна, преди да отидем към централна регистрация на коалицията. Ако регистрираме РБ в ЦИК, това означава, че никоя партия по места не може да използва името на конкретната партия, за да участва в изборите.

Иначе проблемът не е само във Варна. И те не са свързани само със СДС. Има проблеми и с нас – ДБГ, има проблеми и с ДСБ. Само че ако ние искаме да налагаме марката Реформаторски блок и да работим за консолидация на блока, трябва да извървим пътя и да направим централна регистрация. Това обаче означава, че ако тази регистрация се случи, то тези структури по места, които продължават да искат да се явяват не в рамките на блока, би трябвало да се явяват с Инициативен комитет, но не с абревиатурите на партиите, които влизат в централната регистрация.

С централна регистрация не решавате ли на практика проблема на СДС? Партията спокойно може да направи маневра в стил: "На когото не му харесва Янко Станев нека се явява като инициативен комитет"?

Ние на практика показваме ясно, че трябва да се преодолеят всички различия, за да бъдем единен и монолитен Реформаторски блок. Освен това става дума за още няколко места, шест или седем, където ръководствата на различни партии в блока имат собствено мнение. Допускам, че накрая те ще бъдат поканени в София, където да мислим заедно какво да правим. Дори някъде да влезем в колизии с местните си структури, идеята ни е да вървим към консолидация.

Какво ще правите с Хасково? Там ситуацията също е невралгична – синът на кмета е депутат от РБ, едновременно с това кметът Георги Иванов е спорна личност – четвърти мандат кмет, подкрепяли са го почти всички партии в спектъра?

Всъщност, пътят на г-н Иванов като кмет започва с кандидатурата му от СДС в първия му мандат. Иначе – ако Георги Иванов издигне кандидатурата си, ние ще го подкрепим. Не виждам основания да не го направим. Има съгласие сред всички партии в блока.

Не ви ли смущават коментарите и разкритията около имотното му състояние?

За нас върховенството на закона е преди всичко и, ако тези факти доведат до установяване на конфликт на интереси и незаконни действия, нещата стоят по съвсем различен начин. Фактите трябва да бъдат доказани, нали живеем в законова държава.

С кои формации ще си партнирате на местните избори? Водихте ли вече разговори?

Ние предложихме на ГЕРБ да видим каква е тяхната стратегия, да кажем каква е нашата, да видим какво е златното сечение и, ако е възможно, още на първия тур да се подкрепяме взаимно. Колегите от ГЕРБ обаче казаха, че те ще издигнат кандидати навсякъде и евентуално между първи и втори тур, където има достатъчно добро сътрудничество на места, ще се подкрепяме.

След като основният ни коалиционен партньор не сподели нашата стратегия, съвсем нормално е ние да търсим партньори в нишата дясно – център. Има други десни партии, които не са част от парламента. Например коалиция "Десните". Ще търсим и в патриотичната ниша. Патриотичният фронт, например.

Не ви ли тревожи откровено антиевропейското поведение на някои от основните говорители на ПФ?

Не. Смятам, че ПФ имат подчертано проевропейско и пронатовско поведение. Нямам впечатление, че колегите от ПФ и то лично Валери Симеонов не са достатъчно кооперативни. Доста пресилени са всички тези неща...

А когато Валери Симеонов от парламентарната трибуна произнася репликата "циганки раждат като кучки" как обяснявате поведението му като европейско?

При всички подобни случаи аз си позволявам да го помоля да не ползва подобни изрази. Молбите ми понякога се приемат добре, понякога нямат толкова голям успех. Но въпреки всичко аз твърдя, че ПФ е сериозна организация, която не поставя под съмнение европейския ни път и демокрацията като цяло.

С ГЕРБ няма да си партнирате на първи тур, а с патриотите?

В зависимост от ситуацията на място е напълно възможно още на първи тур да имаме единен кандидат и с ГЕРБ. Но това няма да бъде национална стратегия. Вижте Кърджали – ако има общ кандидат, може всички да го подкрепим. Или в Смолян, или в други тежки райони.

А що се отнася до евентуални други сътрудничества – ще стане ясно, когато започнат да функционират щабовете.

Не се ли тревожите, че съвместното явяване с ГЕРБ на избори може да доведе до резултат като в Сърница – т.е. неуспех, и второ може да претопи РБ, който е много по-малка и разводнена формация от ГЕРБ?

Естествено, че се тревожа, но ако това стане в пет общини от 265, нямам толкова големи тревоги. И те ако са много тежки смесени райони – пак не се тревожа. Няма да се явяваме заедно в големи областни градове.

Преди дни госпожа Кунева заяви: "Както с промените в конституцията искаме да бетонираме съдебната реформа, така с победа на изборите на есен ще бетонираме възможността да проведем още реформи". Обвързвате ли оставането си на власт с местния вот?

Според мен госпожа Кунева е имала предвид победа на силите, които в момента са в мнозинството. Т.е. ГЕРБ, РБ и ПФ да имат повече кметове от опозицията. Това е искала да каже, защото очевидно е, че ако БСП и ДПС реализират 2/3 от кметовете в България, те веднага ще искат парламентарни избори. Ако пък ние имаме стабилен резултат това ще даде въздух за нови реформи.

РБ според социологическите проучвания не надхвърля 6-7% подкрепа. Няма ли да се закичите с евентуален успех на ГЕРБ, ако изчислявате победата като победа за всички партии, влизащи в кабинета?

Ние в момента имаме 30 кмета. Това не кореспондира с въпроса ви.

Колко от тях са в големи, областни градове?

Примерно, трима. Другите са от типа на Карлово, Дряново – с по 50 хиляди граждани. Другите са земеделски – да кажем Долна Митрополия, Мизия и т.н..

Нека изясним – вие твърдите, че и в момента сте с широко местно влияние?

Не е за пренебрегване усилието да имаш дори 4-5 областни кмета. Освен това в централните райони на София имаме и първи резултати. Това също не е за пренебрегване.

Ще се закичите ли с успеха на ГЕРБ на местните избори?

Ние ще се закичим с нашия си успех. Нашият успех ще бъдат 40-50 кмета, в това слагам и районните кметове. Освен това има референдум. Има ли референдум, ще се вдигне избирателната активност, а ГЕРБ към момента е постигнал своя таван. Почти убеден съм, че ще имаме значителен прилив от нови гласоподаватели.

Мислили ли сте, че участието ви в управлението може да е разочаровало някои стари гласоподаватели и да загубите тях?

Отчитаме такъв фактор. Аз лично съм имал много тежки сблъсъци с ГЕРБ, но това не означава, че не трябва да отчитаме и реалността. Не можехме да оставим държавата да потъне. Ние още в самото начало казахме, че ще имаме и пасиви от това, че сме във властта. Надявам се, че огромна част от нашите избиратели осъзнават смисъла от усилието, а че горчивината и съмненията остават.... Но тук искам да кажа, че имахме няколко сблъсъка с ГЕРБ от началото на управлението. Имаме и сериозни успехи в тези сблъсъци.

Как си обяснявате факта, че в тези сблъсъци между вас и ГЕРБ винаги се намесва ДПС?

Трябва да попитате тези две части, не нас. Направихме всичко възможно, за да не е зависимо това управление от ДПС, като привлякохме Патриотичния фронт. Ако не беше сериозното усилие на РБ да привлечем патриотите, тогава щяхме да бъдем зависими наистина от ДПС. Сега има мнозинство, което очевидно не зависи от ДПС.

С гласовете на ДПС минават доста гласувания в НС?

Да, по определени теми има мнозинство, в което влиза и ДПС. Въпросът е обаче как разчитаме това мнозинство. Дали като едно истинско, честно усилие за промяна и реформа и или като опит да отложим във времето чаканите от обществото решения. Аз го чета двусмислено, меко казано.

Понеже говорите за консолидация на РБ с единна регистрация в ЦИК, какво се случи с единния ви лидер? Първо казахте, че трябва да е преди парламентарните избори през 2014-а, после на 10 ноември 2014-а, после - след като се справите с консолидация в НС, после се говореше да е преди местните избори, сега се заговори да бъде след тях.

От действащите политици в блока аз съм единственият, който навремето работеше активно за това СДС от коалиция да стане партия. За съжаление, имахме кратък успех и потънахме в тежки драми. Струва ми се, пътят трябва да бъде извървян по нормалния начин. А той е – явяваме се на един пълен изборен цикъл. Към този момент имаме единна парламентарна група, която не се е поколебала по нито един въпрос. Имаме решения за местните избори. РБ стъпва здраво в общините, за да си гарантира стабилността в бъдеще.

И Европейският съюз, когато е създаван, не са били начертани всички правила, по които ще се стигне до председател на комисията и до условно казано президент – председател на Европейския съвет.

Под извървяването на един пълен изборен цикъл, както казахте, разбирате ли, че РБ не трябва да има единен лидер поне до президентските избори догодина?

Защо мислите, че единният лидер е гаранция за успеха? Председателят е едно, лидерът е друго. Лидерът се изгражда в битките. Ето, в момента се открояват хора, които печелят битки. Лидерите ще бъдат ясни рано или късно. Темата за лидер на РБ не се говори в блока от четири месеца. Вие ме връщате във времена, които отдавна са отминали. Ние сега се занимаваме с управлението на държавата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. argael
  #12

  Прилив на нови изпратели ако я няма Меглена Кунева и без нейните стари номера.

 2. Nikola Nikolov
  #11

  "...лидерът на Движение „България на гражданите”(ДБГ) Меглена Кунева обяви, че номинира Соломон Паси..." Ще има ПРИЛИВ НА ИЗБИРАТЕЛИ, АМА - ДРУГ ПЪТ !!!

 3. Гармиш
  #10

  Съвсем съм сигурен че Румен Петков държи Зеленогорски

 4. Коментарът е изтрит в 18:36 на 28 март 2022 от автора.
  #9
 5. Entdecken
  #8

  Много газ пикаят комунетата, но както винаги всичко при тях е фалшиво, защото следвайки опорните точки го павят в собствените си крачоли, и цените на газа все не падат

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #6
 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #5
 9. Petko Stoev
  #4

  Аз съм абсолютно сигурен, че няма да има никакъв прилив, а страхотен отлив. Да им е честит на Реформаторите ???

 10. Коментарът е изтрит в 19:28 на 05 май 2015 от автора.
  #3

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.