Найденов: И прасетата ще са щастливи догодина

Найденов: И прасетата ще са щастливи догодина

"Няма драма, има една година – свинете и те ще бъдат щастливи, тоест ще отговорят на тези изисквания, няма да ги заколим”, заяви във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти по повод изискванията на Европейския съюз от 2013 г. свинефермите да покриват определени условия за хуманно отглеждане на животните.

"Трябва да имат повече пространство за живот, трябва да си имат играчки, трябва да си имат специални приспособления за чесане, душове, но ще го изпълним – щом трябва. На кокошките го направихме, ще го направим и за свинете. До края на годината е срокът, тежки са изискванията”, заяви министърът.

За покриване на изискванията за отглеждане на кокошки носачки и свинете агроведомството предвижда да отдели общо 50 млн. лв., които ще бъдат нотифицирани като държавни помощи за двата бранша, обясни Найденов. Средствата ще бъдат разпределени по равно – по 25 млн. лв.

Министърът обясни, че по-голяма част от фермите вече отговарят на евроизискванията, останалите имат план до края на годината, по който трябва да се преструктурират, така че ще отговорят. В момента у нас се отглеждат около 800 хил. прасета, докато преди 1989 г. техният брой е бил няколко милиона, посочи Найденов.

Миналата седмица министърът информира, че до април всички кокошки у нас ще са щастливи. Така той отговори на парламентарно питане относно неспазване евродирективата относно хуманното отглеждане на животните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес