Найденов: Калина Илиева не е кадрова грешка

Найденов: Калина Илиева не е кадрова грешка

Шефката на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) Калина Илиева е освободена не заради признаване на кадрова грешка, а поради обективната ѝ невъзможност да изпълнява задълженията си към момента. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в парламента, отговаряйки на питане на депутата от БСП Антон Кутев в петък.

Късно вечерта предишния ден Управителният съвет на ДФЗ уволни Илиева, чиято “тайна“ бременност и раждане се превърнаха в централна тема в последните дни. На нейно място бе назначен заместникът ѝ Светослав Симеонов.

В петък Найденов уточни, че той ще заеме поста до провеждането на процедура за избор на нов изпълнителен директор.

С конкурс в края на август миналата година бе избрана и самата Илиева, надвивайки други десет кандидатури. Тя е дъщеря на шефа на Софийската противопожарна служба Иван Илиев и често назначението ѝ е коментирано като политическо и компетентността ѝ бе оспорвана.

Според тогава разпространената от Министерството на земеделието и храните биографична справка за родената през 1980 г. Калина Илиева има магистърска степен по икономически отношения и комуникации от Университета за техника и икономика в Берлин. До 2007 г. е участвала в множество проекти, включително и е била и ръководител на проекта “Световната икономическа интеграция и бедността: Анализ и иновативни социални продукти” към изследователското звено на Дойче банк.

В България кариерата ѝ на държавен служител започва от януари 2008 г. направо в ДФЗ -Агенция САПАРД, а през юли 2008 г. е поканена да участва в екипа, разработил плана за действие на агенцията, за да бъдат отблокирани спрените пари по САПАРД.

До спечелването на конкурса Калина Илиева е била представител на фонд “Земеделие” в специализираното звено на Върховната касационна прокуратура за борба с измамите при усвояването на средства от европейските фондове. Тя бе и ръководител на работна група за комуникация с Европейската комисия и службата за борба с измамите ОЛАФ.

Калина Илиева е информирала министъра с докладна записка, че от 4 октомври е в отпуск по майчинство.

"Така че това е причината и аз съм поискал от УС на фонда допълнителни мерки, които са набелязани, и това ще доведе до определено успокоение и нещата ще приключат с полза за българските ползватели на програмите по фонда", каза министър Найденов.

Споделяне
Още по темата
Още от България