Найденов: Калина Илиева не е кадрова грешка

Найденов: Калина Илиева не е кадрова грешка

Шефката на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) Калина Илиева е освободена не заради признаване на кадрова грешка, а поради обективната ѝ невъзможност да изпълнява задълженията си към момента. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в парламента, отговаряйки на питане на депутата от БСП Антон Кутев в петък.

Късно вечерта предишния ден Управителният съвет на ДФЗ уволни Илиева, чиято “тайна“ бременност и раждане се превърнаха в централна тема в последните дни. На нейно място бе назначен заместникът ѝ Светослав Симеонов.

В петък Найденов уточни, че той ще заеме поста до провеждането на процедура за избор на нов изпълнителен директор.

С конкурс в края на август миналата година бе избрана и самата Илиева, надвивайки други десет кандидатури. Тя е дъщеря на шефа на Софийската противопожарна служба Иван Илиев и често назначението ѝ е коментирано като политическо и компетентността ѝ бе оспорвана.

Според тогава разпространената от Министерството на земеделието и храните биографична справка за родената през 1980 г. Калина Илиева има магистърска степен по икономически отношения и комуникации от Университета за техника и икономика в Берлин. До 2007 г. е участвала в множество проекти, включително и е била и ръководител на проекта “Световната икономическа интеграция и бедността: Анализ и иновативни социални продукти” към изследователското звено на Дойче банк.

В България кариерата ѝ на държавен служител започва от януари 2008 г. направо в ДФЗ -Агенция САПАРД, а през юли 2008 г. е поканена да участва в екипа, разработил плана за действие на агенцията, за да бъдат отблокирани спрените пари по САПАРД.

До спечелването на конкурса Калина Илиева е била представител на фонд “Земеделие” в специализираното звено на Върховната касационна прокуратура за борба с измамите при усвояването на средства от европейските фондове. Тя бе и ръководител на работна група за комуникация с Европейската комисия и службата за борба с измамите ОЛАФ.

Калина Илиева е информирала министъра с докладна записка, че от 4 октомври е в отпуск по майчинство.

"Така че това е причината и аз съм поискал от УС на фонда допълнителни мерки, които са набелязани, и това ще доведе до определено успокоение и нещата ще приключат с полза за българските ползватели на програмите по фонда", каза министър Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?