Найденов лично ще гони "мургавите" търговци на царевица от плажа

Закана, че лично ще гони от плажовете "мургавите събратя” с чантите с царевица и друга храна, отправи във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и си навлече критика от Българския Хелзински комитет.

 

Обяснявайки как и тази година инспекторите от агенцията ще проверяват разносната търговия по плажовете, Найденов каза: "Аз също лично смятам да пообиколя плажовете. Обикновено, където се появя, бягат от всичко, намаляват и цените, но в случая ще изчезнат. Със сигурност ще има хванати".

 

"Ако този с ръчната търговия се скрие и избяга някъде с чантата с царевицата, концесионерът няма къде да избяга. Тези здрави момчета, които събират парите по плажа за чадърите, да бъдат така добри да гонят тези с чантите, защото в противен случай ще си платят глобата те", разясни вижданията си агроминистърът. "Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат", заяви той.

 

Това са стандартите. Ние сме в Европа, ако искат да извършват подобен тип дейност, ако искат да отидат в друга страна, където може, но в ЕС това са правилата за безопасност на храните. Те са над интересите на концесионера, продължи още Найденов.

 

Изявлението му за "мургавите събратя" веднага бе определено от правозащитници като неевропейско и дори расистко.

 

"За съжаление подобни изказвания се правят от много хора в България, но когато те се правят от министър, това означава, че те се правят от държавата“, каза Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, цитиран от БГНЕС.

 

Според него това означава, че държавата е расистка, щом думите са на член на правителството.

 

"Има политика, която е косвено дискриминационна, също и пряко дискриминационна, но министър да каже "мургавите продавачи на царевица трябва да изчезнат“ заради имиджа на държавата е прецедент“, допълни Красимир Кънев. Той призова премиерът Бойко Борисов да обърне внимание на думите на своя министър.

Споделяне

Още от България