Найденов моли Полша за внос на яйца по 16 ст.

Найденов моли Полша за внос на яйца по 16 ст.

Полските производители на яйца ще бъдат помолени да засилят доставките си за България. Това е обещал полският министър на земеделието и развитието на селските райони Марек Савицки на българския си колега Мирослав Найденов в телефонен разговор между двамата. Това съобщиха от агроведомството в четвъртък.

Полският министър е обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители за осигуряване на количества яйца за българския пазар и е заявил, че полските стопани ще откликнат на молбата.

Не е ясно обаче по каква точно схема ще стане евтиният внос на полски яйца. Ден по-рано на въпрос как точно ще се случи това, при положение че отношенията между производители и търговци в ЕС са изцяло пазарни, Найденов заяви, че всъщност иска само да се информира за ситуацията в Полша, какъв е капацитетът ѝ за износ, както и какво се случва на техния пазар.

Разговорът по инициатива на Найденов е по повод драстичното поскъпване на яйцата на българския пазар само за седмица. Той заплаши в началото на седмицата производителите на яйца, че ако не намалят цените си, ще поиска внос на евтина продукция от Полша, след като преди това бе наложил ограничения за този импорт. Агроминистърът дори обяви, че ще преразгледа плановете за финансиране на сектора за изпълнение на евродирективата за хуманно отглеждане на кокошките носачки, която се сочи сред причините за повишаването на цените на яйцата седмици преди Великден.

Българският земеделски министър вече се срещна по въпроса с птицевъдите, които обещаха да задържат цените и се оплакаха от търговците, че слагат надценка от 10-12 ст. Той разговаря и с търговските вериги, които обаче твърдят, че тяхното оскъпяване на продукцията е само 2-4 ст. за яйце.

Според разпространена по-късно справка на Министерството на земеделието и храните повишението на цените на яйцата започва плавно в последните три седмици с по 3 до 5 стотинки, но в седмицата 29 февруари – 7 март бележат значително увеличение средно от10 стотинки. Най-голямо в последната седмица е поскъпването в търговските вериги, докато малките магазини са вдигнали цените със значително по-малко. Най-голямо е и повишението на стойността на яйцата размер М, докато при по-големите L поскъпването е по-малко.

В Търговище например ръстът е най-голям - с 11 ст., най-малко е повишението в Пловдив, Видин, Добрич и Монтана - 2-3 ст. Така най-високата цена на яйце размер L от 45 ст. е отчетена в Пазарджик, а най-ниската от 36 ст. за брой – в Шумен. При размера M най-скъпо се е продавало в Ловеч и Плевен – по 41 ст., а най-евтино – 31 ст. в Добрич

От агроведомството допълват, че през изтеклата седмица ръст в цените на яйцата има и в Европа. В Прага продукцията шоково поскъпнала до 50 ст. Продължават да поскъпват яйцата в Русия и Украйна, като всички производители и търговци обуславят ценовия ръст с увеличение цените на горивата, на фуражните смески, както и завишените изисквания при покриване на европейските стандарте за хуманно отношение към кокошките-носачки. Друг съпътстващ фактор за рекордни ценови нива са приближаващите Великденски празници.

От европейските столици най-евтино се продават яйцата именно в полската Варшава, където вървят по 16 ст. В Берлин и Братислава вървят по 25 ст, във Виена и Любляна – по 30 ст., в Париж и Лондон – по 60 ст., а най-скъпо е в Атина, където едно яйце струва 65 ст. ,сочат данните на агроведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?