Найденов оставял агросектора спокоен, а хамбарите пълни

Препоръчал на президента да назначи на поста му експерт, който да довърши преговорите за европарите за земеделие

Мирослав Найденов

Земеделският министър в оставка Мирослав Найденов обяви пред журналисти в Пловдив, че оставя селскостопанския сектор спокоен, хамбарите пълни и са осигурени парите за дължимите през март и април субсидии.

Той също така каза, че бил препоръчал на президента Росен Плевнелиев да назначи на мястото му в служебния кабинет експерт, който да приключи успешно преговорите по общата селскостопанска политика до 2020 г., както и да договори до края на юни 2013 г. окончателно правилата за максимално усвояване на европейските средства. По думите му това е много важно, за да може страната ни дасе възползва от отпуснатите допълнително 2.4 млрд. евро, с които парите за българското земеделие в периода 2014-2020 г. стават 7.5 милиарда евро.

“Дано екипът от експерти в министерството да бъде оставен да си свърши работата“, пожела си Найденов, който напуска заедно с останалите министри на 13 март. “Оставяме много хубаво наследство на следващия министър. Това, което виждам, е амбиция за едно модерно земеделие, което ни връща на онези пазари, на които сме били и ще бъдем отново”, заяви министърът в оставка при откриването на селскостопанското изложение АГРА в Пловдивския панаир.

На журналистически въпрос какво не е успял да свърши, Найденов отговори, че “един мандат никога не стига, но амбициите, които имах в повечето направления на сектора, са реализирани“. Той обаче не успял да реализира една по-мащабна административна реформа. Идеята му е била да събере службите на едно място и да ги направя по-достъпни и по-отворени за земеделските производители.

Оставям хамбарите пълни, пшеницата е два пъти повече от миналата година и няма основание за повишаване цената на хляба, заяви Найденов, който ще бъде запомнен със спорни акции за поевтиняване на хранителните стоки и повишаването на качеството им.

Предстои през месец март да бъдат изплатени средствата на така наречените застъпени или оспорвани площи в размер на 83 милиона лева, каза още агроминистърът в оставка. Той припомни за изплатените преди две седмици 841 млн. лв. директни плащания за обработвана площ от фермерите, за което държавата пусна облигационен заем под заплахата за масови стачки на зърнопроизводителите.

В края на този месец ще бъде изплатена държавната помощ от 73 милиона лева към българските тютюнопроизводители. През месец април ще бъде даден и пакетът, който е подготвен за производителите на плодове и зеленчуци. Средствата за тези плащания са заложени и няма да има проблем. Разбира се не са в такива размери, че да предизвикат това напрежение, което беше създадено преди няколко седмици с големия пакет от 840 милиона на единица площ, каза още Найденов.

Оставяме сектора спокоен и се надявам, че този, който от вторник ще поеме министерството, ще продължи в този дух, допълни министърът в оставка. Той изрази надежда Европа да даде повече пари за животновъдството в следващия програмен период, защото отрасълът бил структуроопределящ и осигурявал голяма заетост.. Големи площи със зърнени култури могат да се обработват от един човек с машини, но в животновъдството се иска и работна ръка, както и технологии, посочи още Найденов. Според него който заложи на животновъдството в следващия програмен период, ще спечели.

Найденов, който по професия е ветеринарен лекар и преди да оглави земеделското министерство беше директор на столичното общинско предприятие “Екоравновесие“, не пожела да коментира къде ще бъде водач на листа за предстоящите избори. Няма решение още, когато има ще го обявим, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?