Найденов отстъпи от спорни законови промени, свързани с дърводобива

БСП сигнализира прокуратурата заради борсовата търговия с дървен материал

Найденов отстъпи от спорни законови промени, свързани с дърводобива

Земеделският министър Мирослав Найденов е направил нови отстъпки пред компаниите за дърводобив и преработка на дървесина, които заплашиха с протести заради готвените промени в Закона за горите, засягащи дейността им. Това стана ясно след поредната среща на министъра с представители на бранша в сряда и последвалата пресконференция в четвъртък.

Първо Найденов се съгласи с исканията на бранша да отпаднат всякакви преференции при търговете за добив и търговията с дървесина, предвидени за т.нар. стратегическите партньори на държавата и за местните фирми. Предложения бяха двете страни да се ползват съответно с 33% преференции за местните фирми и 25% тежест-бонификация за стратегически партньори.

Горските стопанства ще могат да добиват до 30% от дървесината

По спорното предложение държавните горски стопанства да имат право на дърводобив, което досега беше запазена територия за частния сектор, Найденов е направил частична отстъпка. Държавните горски предприятия ще добиват до 30% от дървесината в съответния район, след предварително одобрение на принципала.

Целта на тази промяна е да се създаде механизъм, чрез който при извънредни, бедствени обстоятелства да има възможност за адекватна реакция при набавянето на необходимия ресурс за предотвратяване на дървен дефицит, мотивира се Найденов.

"В момента се наблюдава прецедент, ловните стопанства да могат да добиват дървен материал, а горските стопанства – не", отбеляза министърът. "Когато няма дърва за огрев от първа необходимост, аз нямам право по закон да разпоредя тяхното набавяне", допълни той.

50% от дървесина ще се търгува през стоковите борси

Един от най-спорните текстове се оказа предложението шестте държавни горски предприятия да търгуват с дървесина на стоковата борса. “Няма да се откажа от това предложение. Това е политическо решение и се прави с цел пълна прозрачност и ограничаване на корупционните практики в бранша", заяви Найденов. Пазарът ще бъде либерализиран, като 50% от продукцията ще отива на стоковите борси, а другите 50% ще бъдат продавани чрез търгове, организирани от горските предприятия, уточни той. Новата договорка е на Софийска стокова борса да се продава 84% от дървесината, а по 8% ще се предлагат на Пловдивската и Русенската борси. Първоначалният вариант на текстовете предвиждаше в търговията да участва само столичната борса.

БСП дава Найденов на прокуратурата

Депутатът от БСП Корнелия Нинова заяви по-рано в четвъртък в парламента, че правилата за борсова търговия, предложени от Найденов, са в нарушение на закона и партията е подала сигнал до прокуратурата. Социалистите искат проверка извършено ли е престъпление по начина, по който са избрани шестте фирми, които да търгуват дървата на стоковата борса.

По думите ѝ е нарушен законът за стоковите борси и тържищата, защото там е забранено да се дава изборна информация и да се определят еднолично фирмите. Редът е да се обяви конкурс и да се избере тази фирма, която дава най-евтина оферта за продажба на дървесината, допълни депутатката.

“Нещо повече, Мирослав Найденов с наредба №6 повишава комисионната на тези фирми брокери, шест поименно определени еднозначно от него. Комисионната се повишава от 0.009 процента на 0.2 процента", каза Нинова. Тя пресметна, че ако се вземе към момента съществуващото положение на продажбата на дърва и на цените, в пари това означава, че тези фирми ще приберат 1.8 млн. лв. “от джоба на всички българи в студа и кризата".

Найденов коментира, че е отговорил на всички тези обвинения на парламентарен контрол миналия петък и явно г-жа Нинова не е разбрала.

“По отношение на процента комисионна – държавните горски предприятия през 2006 г. и 2008 г., Изпълнителната агенция по горите, а преди това Министерство на земеделието и храните, са правили продажбите, като комисионната е била 1%. Постигнахме договорка, процентът да е 0.2 – пет пъти по-малък. Този 0.2 % е еднакъв за шестте предприятия, и няма да варира. Той е много по-малък от това, което в годините назад, под масата са раздавали. Искаме да спре системата на верига посредници”, каза Найденов.

По думите му няма изискване в закона да се провежда търг за борсови посредници.

“Надявам се препоръчаните от Софийската стокова борса брокери наистина да бъдат най-добри. Ако ние не сме доволни от съответните представители, винаги могат да бъдат сменени”, каза още Мирослав Найденов.

“Ние предлагаме технологична дървесина, това не е дървесина за огрев”, уточни Найденов.

Първият търг с дървесина на Софийската стокова борса ще се проведе в петък и шефът на дружеството Васил Симов призова фирмите при проблеми с борсовите посредници да го информират лично или да подават сигнали към Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

 

"Хората, които не искат да излиза дървесината на борсата, явно защитават досегашните корупционни схеми”, заяви Симов. Според него след пускането на 50% от дървения материал на борсата, той ще бъде изтъргуван на светло. Шефът на стоковата борса заяви, че не е нарушен Законът за стоковите борси и тържищата в часта за избор на борсовите посредници. "Избрани са брокери с над 10-годишен опит”, посочи той.  

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?