Найденов пише до Брюксел в защита на ориенталските тютюни

България е против готвените от Европейската комисия промени в директивата за тютюните, чиито цели са да се ограничи или забрани производството на по-тежките ориенталски тютюни. Тази позиция ще бъде изразена в писмо до еврокомисарите на земеделието Дачиан Чолош и на здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали от земеделския министър Мирослав Найденов, съобщи самият Найденов на среща с тютюнопризводители в Гоце Делчев, където се проведе и открит Консултативен съвет по тютюна.

По думите на агроминистъра около несъгласието с промените са се обединили и управляващи, и опозиция, защото производството на ориенталски тютюн няма алтернатива, а страната ни е на едно от първите места в Европейския съюз по производството му. На срещата в Гоце Делчев са присъствали народните представители Георги Андонов от ГЕРБ и Димчо Михалевски от "Коалиция за България”, областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев и председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев.

"Този сектор ще бъде подпомаган, въпреки икономическата криза, защото трябва да се запази работата на над 200 000 души”, каза Найденов, цитиран от пресцентъра си. Той допълни, че в бюджета и за следващата година е заложена същата сума за субсидиране на сектора, както и през тази година. За 2012 г. бяха предвидени 73 млн. лв. помощи за тютюнопроизводителите, а за следващата бе обявено, че ще се иска разрешението от Брюксел за изплащане на тютюневи субсидии.

"Ако все пак се стигне до ограничаване производството на ориенталски тютюн, заетите в сектора ще получат достойни компенсации, които да им дадат алтернатива за друг поминък”, обеща агроминистърът.

Споделяне

Още от Бизнес