Найденов предупреди за акции срещу източването на ДДС от зърнопроизводители

Данъчните извършват сериозни проверки на зърнопроизводители и търговци, тъй като са засекли масово източване на ДДС в сектора. Това обяви във вторник земеделският министър Мирослав Найденов пред бТВ.

„Преди седмица вицепремиерът Дянков също анонсира това, че се правят тези проверки и се очакват подобни акции. Не знам конкретика, знам част от анализа. Подкрепям категорично действията на НАП, защото от това страда целият сектор. Ако това се окаже истина и то може да бъде доказано от колегите от НАП, предполагам, че ще има доста крути мерки”, коментира той.

Найденов добави, че в момента правителството подготвя промяна в режима на данъци в този сектор, тъй като там се наблюдава фиктивен износ, купува се директно от полето и се издават фиктивни фактури.

„Данните на НАП са такива и за това правителството поиска от ЕК дерогация, за да може да бъде приложен друг режим на облагане в сектора. Тоест, при търговията със зърно ще се издават опростени фактури, тъй като зърнопроизводителите са първи във веригата, за да не може след това да се кумулира това фалшиво ДДС, което да се точи”, обясни министърът.

Идеята е да се въведе обратно начисляване на ДДС при сделки със зърнени и технически култури. При този начин на облагане данъкът се начислява и внася в бюджета от купувача, а не от продавача.

Споделяне

Още от България