Найденов препоръча: За по-евтино си направете сами козунаците

Министърът сведе "нормалните" цени: Яйцата по 30 ст., агнешкото -15-16 лв.

Найденов препоръча: За по-евтино си направете сами козунаците

"Аз имам една препоръка към българските жени - за да им излезе по-евтино и по-истински, да си направят сами козунаците, има ги продуктите в магазините", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов във вторник, когато огласи колко според него трябва да струват яйцата и агнешкото за Великден.

Яйцата трябва да се продават за около 30 ст. за бройка, а агнешкото месо не бива да нахвърля 15-16 лв. за килограм, заяви министърът, според когото в момента има трайно стабилизиране на цената на най-купуваните яйца и тя била около 30 ст., а агнешкото върви по около 12 лв./кг при двойно по-ниска кланична цена.

По думите му вече се забелязва поскъпване на агнешкото преди празника, но килограмът не бивало да е повече от 15 - 16 лв.  Той препоръча на домакините сами да си замесят козунаците за Великден, защото така хем ще им излязат по-евтини, хем ще са по-вкусни.

"Имаме всички необходими продукти в магазините за това и със сигурност ще останат по-доволни", коментира министърът. Той уточни, че за разлика от цената на яйцата и агнешкото, при козунаците е по-трудно да се определи колко трябва да струват, защото се ползват различни рецепти, съставки и грамажът също е различен.

Това не е първият път, когато министърът дава ценни указания на гражданите как да изкарат по-евтин Великден. Миналата година той посъветва хората да се "кооперират" и да си купят цяло агне, което след това да си разделят.

Найденов се похвали, че държавата е свършила, това което се иска от нея – осветлила била с помощта на медиите пазари, където има спекула. По мнението на министъра това е дало резултат.

Той обеща още засилен контрол на Българската агенция за контрол на храните (БАБХ) преди празниците, за да се пресича навреме спекулата.

Заловените нарушители ще бъдат санкционирани много строго, закани се земеделският министър. 

България трябва да стане нормална държава, в която преди празниците цените да бъдат намалявани, вместо обратното и това да стане практика. Миналата Коледа е била първата, в която това се е случило, да имаме нормални цени, посочи земеделският министър и изрази очакванията си същото да стане и сега за Великден. По думите му тези, които заложат на нормалните цени, ще спечелят, защото ще увеличат оборота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?