Найденов прие да е помощник на Плачи

Българският национален отбор по волейбол ще продължи да бъде воден от тандема Камило Пачи - Найден Найденов, но с разменени роли. Италианският специалист ще е селекционер, а българинът става негов помощник, съобщи dnevnik.bg.

Двамата подписаха договорите си с федерацията, като са за по 2+2 години. Голямата задача пред Плачи и Найденов е класирането на отбора за световното през 2014 г. Ако това се случи, автоматично се преминава към клаузата за удължаването на договорите им с още две години.

Плачи беше избран от членовете на управителния съвет на БФВ след тайно гласуване и 8:7 гласа в съревнованието с Найденов. Италианецът е в щаба на националния отбор от четири години, като беше помощник на Силвано Пранди, Радостин Стойчев и на самия Найденов. Българинът беше треньор за олимпийските игри в Лондон 2012, където съставът задмина всички очаквания и се класира четвърти.

Найденов беше казал, че няма как след този успех да стане помощник на новия селекционер. След преговори с федерацията той се съгласи. По думите му съвместната работа с Плачи в близките години ще го превърне в основен кандидат за селекционер след това.

"Когато станах старши треньор на този отбор, оставих своето его назад в името на волейбола. Създадох един колектив и дадох възможност на всеки да работи по най-добрия начин. За мен всички бяха равни. Това беше един нов и успешен метод, за да постигнем този исторически успех", каза Найденов.

"Получих подкрепа от отбора и доверие от хората от управителния съвет. Камило също пожела да остана, за да запазим щаба, с който постигнахме такива добри резултати. Тази подкрепа ми показа, че съм полезен на този отбор и това ми даде основание да остана като помощник-треньор. Има някаква болка в мен, но превъзмогнах всичко в името на волейбола. Целта ми естествено е след това аз да поема националния отбор", добави специалистът.

От федерацията позволиха на Найденов да води и клубен отбор. Миналия сезон той изведе "Марек" до първата му титла, като отборът от Дупница ще участва в Шампионската лига тази есен. "Едно от нещата, които исках, е да запазя работата си на клубно ниво. За мен беше важно да остана треньор, да се развивам."

Договорът на Плачи го задължава да е съсредоточен изцяло върху националния отбор на България. Италианецът ще е в страната девет месеца, като ще следи развитието на волейболистите. "След олимпийските игри получих предложение да стана първи треньор. Веднага осведомих Найден за това, защото така е коректно. Все пак федерацията взе крайното решение. Моето желание беше да запазим щаба, защото смятам, че с Найден работихме добре", заяви Плачи.

"Първата ни важна цел и задача е участието на световно първенство през 2014 година. Естествено ще направим всичко възможно за силно представяне на европейския шампионат и в Световната лига", допълни той. Според думите му България може да се превърне във фактор за следващите олимпийски игри в Рио де Жанейро 2016.

Италианецът ще опита да върне в състава Матей Казийски и Андрей Жеков, които се отказаха от националния отбор преди Лондон 2012.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?