Найденов ще оттегли оспорени от еколозите текстове в закона на горите

Найденов ще оттегли оспорени от еколозите текстове в закона на горите

Оспорени от природозащитници текстове в проектозакона за горите ще бъдат оттеглени, заяви в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на дискусия по одобрения от Министерския съвет нов проект за закон за горите.

Още преди одобрението на проектодокумента от коалицията “За да остане природа в България“ обявиха, че с него се узаконяват старите заменки и се запазва порочната практика.

Сега Найденов каза, че ведомството му ще изтегли текста, който позволява гори от държавния фонд да се дават за разширение на населени места, ако имат влязъл в сила общ устройствен правилник. Според еколозите това отвързва ръцете на общините с одобрени строителни планове да се разширяват.

Ще отпадне и предвидената в сегашния вариант възможност общините да поемат управлението на природните паркове в страната. Природозащитниците отбелязаха, че подобно право ще засегне само парковете "Беласица", "Сините камъни" и "Рилски манастир" и агроминистърът се съгласи, че при това положение няма смисъл да се създават различни практики.

"Ние не заставаме като магаре на мост и казваме - това е най-доброто, а в него ще бъде отразено всичко рационално, което бъде предложено", коментира Мирослав Найденов.

Той отхвърли упреците, че в проектозакона се проправят корпоративни интереси.

По време на дискусията по проектозакона Найденов посочи, че в момента не заменките, а незаконната сеч е най-големият бич за горите.

България губи от нея близо 50 млн. лв. Реалният добив на дървесина е около 4.1 млн. куб. м. или с оборот от около 200 млн. лв. Докато незаконният добив е към 1 млн. куб. м., сопред обявените от министъра данни.

Той отново повтори, че замени ще се разрешават само в случаите за реализирането на важни международни, национални, регионални и общински инфраструктурни проекти. Единствената възможност за замяна е оставена за подпомагане на държавата - при замяна на горски пътища, между държавата и общините. В момента имаме случаи, когато в общински масиви има държавни пътища и самите общини не могат да кандидатстват по европрограмите за тяхното модернизиране, отбеляза Найденов.

Той посочи, че има и обратните случаи когато в държавни масиви има общински пътища. Това създава проблеми на съответните общини да кандидатстват за финансиране по европейските програми и специално по мерките от втора ос на Програмата за развитие на селските райони, допълни агрминистърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес