Найденов ще се бори за още пари в бюджета за фермерите

Найденов ще се бори за още пари в бюджета за фермерите

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще настоява пред финансовия си колега Симеон Дянков парите за национални доплащания към европейските субсидии за фермерите да бъдат увеличени с 50 млн. лв. Това съобщи Найденов в четвъртък пред журналисти след откриването на Българско-израелски бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата.

Предишния ден стана ясно, че бюджетът на агроведомството за 2010 г. е силно орязан и националните доплащания за селскостопанските производители са намалени от 211 млн. лв. през настоящата година на 100 млн. лв. за догодина, въпреки исканията на фермерите те да са 380 млн. лв. и обещанията на правителството, че секторът ще е приоритетен и ще има пари за земеделците.

Аграрният сектор е от малкото, които внасят пари в икономиката на страната и затова ще апелирам националните доплащания да бъдат гарантирани при всички случаи от страна на финансовото министерство, каза Найденов.

Орязването на бюджетните субсидии ще постави фермерите в затруднена ситуация особено зърнопроизводителите, които при по-нимсик субсидии ще намалят обработваемите площи и това ще се отрази върху производството на пшеница, алармираха още преди два дни от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Като цяло бюджет 2010 за земеделие е намален със 180 милиона лева, посочи Найденов, който преди ден заяви, че намалението е с около 32 на сто. В началото на месеца той съобщи, че предлагания от агроведомството бюджет за следващата година е 354 млн. лв. Това значи, че реално бюджетът за земеделие е орязан наполовина.

Експерти от АЗПБ изчислиха в четвъртък, че при така заложените средства за национални доплащания в бюджета за 2010 г. и, ако 70 млн. лв. от тях са за растениевъдство, стопаните ще вземат по 2.39 лв. на декар от бюджета.

Реално общата сумата, която се отпуска за подпомагане на обработката на земя (национални доплащания и преки плащания) ще е около 20.30 лв. на декар, което връща земеделските производители с две години назад, когато общият размер на субсидията беше 22 лв. на декар, посочват от асоциацията.

Въпреки, че средствата, които отпуска ЕС по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) се увеличават с около 15 процента за следващата година, националните доплащания намаляват 3 пъти и в резултат на това общата сума, която стопаните ще получат е с 3 лв. или с 15 на сто по-малко спрямо парите, които са заложени за 2009 лв.

Това е в противоречие с договореното с ЕС поетапно увеличение на субсидиите за новите членки до достигане на нивата на подпомагане за земеделските производители от старите страни членки.

“Смутени сме, защото новите управляващи сякаш ни подведоха, тъй като преди изборите от ГЕРБ твърдяха, че директните и националните доплащания ще се увеличават. Сегашното ръководство на министерството на земеделието обеща, че националното доплащане ще бъде поне 10 лв. на декар през 2010 г.”, коментира Христо Цветанов, председател на управата на земеделската организация.

Ако бюджетът за следващата година бъде гласуван в този вид се очаква нова вълна от протести на земеделските стопани, както и масови фалити на по-дребните производители.

От АЗПБ призовават народните представители да увеличат подкрепата за земеделие по примера на френския президент Никола Саркози, който вече обяви пакет от мерки за подпомагане на агросектора. В него са заложени 1.65 млрд. евро като 1 млрд. лв. от тях ще са банкови заеми, а останалите ще са държавни помощи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес