Найденов: Ще ядем най-качествения хляб от 20 г. насам

Той не очаква поскъпването му, но според търговци ще има леко качване на цената на житото

Тази година Найденов зажъна край ломското село Сталийска махала

Тазгодишната реколта от пшеница ще е с най-добро качество от двадесет години насам, количествата са в рамките на миналата година и ще стигнат както за вътрешния пазар, така и за износ като цената на хляба се очаква да остане на сегашните си нива. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който даде старт на жътвата в ломското село Сталийска махала, ден след като същото стори заместничката му Светлана Боянова в ямболско село. Той дори повиши със 100 хил. тона прогнозираната в четвъртък от нея реколта от 4 млн. т.

Несъмнено тази година ще ядем най-добрия хляб от години насам, каза агроминистърът. По думите му глутенът в прибираното сега зърно е в рамките на 25-30 единици, според лабораторни изследвания, и това е отлична предпоставка за качествен хляб. Това означава, че в хляба през тази година няма да има изкуствени примеси и добавки, които се слагаха досега заради лошото качество на добитата в предишните години пшеница, обясни Найденов.

 

Той припомни, че през февруари прогнозите за добива на пшеница са били много лоши, но те са опровергани - вместо два милиона тона зърно се очаква да бъдат получени 4.1 милиона тона. Това ще гарантира зърнения баланс на страната, за който са необходими 1.5 милиона тона, и ще позволи на производителите да изнасят зърно в чужбина, обясни Найденов.

 

Той отново заяви, че няма основания за вдигане на цената на хляба. "Няма да има нова цена на хляба. Там, където се е появило повишаване на цената, то по-скоро е пробване на пазара", обясни Найденов .

 

След като цената на пшеницата не се покачва, а тя е основен компонент при производството на хляб, то няма основание и цената на хляба да се повишава, допълни агроминистърът. Според търговци обаче цената на зърното, която сега варира около 37-38 ст./кг., ще се повичи поне с 1-2 ст. "Търговци и производители на хляб ще използват високата изкупна цена на пшеницата и 100% ще се вдигне хляба", коментира Тошо Цвятков, председател на кооперация "Съгласие" в село Слатина, цитиран от БНР.

 

Добрата и обилна реколта ще даде възможност на земеделските производители да реализират висока печалба, да обновят техниката си и да купят качествено зърно за засяване за следващата реколта, гледа по-мащабно Найденов на нещата. Добрата реколта ще докаже, че професията на земеделския производител е престижна и вероятно в бъдеще повече хора ще се насочат към нея, ентусиазира се той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес