Найденов възмутен, че на стоките ни не пише, че са български

Франция е изявила готовност да подпомогне промотирането на български продукти на европейския пазар, но производителите ни масово не пишат на етикетите "Made in Bulgaria". Това заяви в Париж министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който присъства на Деня на България, отбелязан в петък в рамките на провеждащия се във френската столица Международен земеделски салон.

"Ние предлагаме прекрасни неща, изложени са на щанда, но много рядко на някое от тях пише "Произведено в България”, и то на латиница. Ясно е, те минават край българския щанд и виждат, че е българско, но ако го купят от друго място и си го занесат вкъщи..”, коментира Найденов. Трябва да започнем оттук, защото посланието към останалите тръгва от това, че е направено в България, заяви той и добави, че ще обърне внимание на браншовите организации на производителите и на стопанската камара за този проблем.

"Възниква един елементарен въпрос за французите – как да разграничат българския продукт, като на 90% от нашите продукти не пише, че са български. Ако ние се срамуваме да защитим българските продукти, как искаме те да станат европейски и да бъдат защитавани като продукти от България”, попита посланикът на България в Париж Марин Райков.

По-рано през деня Найденов е обсъдил реформата в общата селскостопанска политика на Европейския съюз с се е срещнал с френският министър на земеделието, храните, рибарството, селските райони и устройството на територията Брюно Льо Мер, съобщиха от пресцентъра на агроведомството. Двамата се обединили около позицията за по-справедливо разпределение на субсидиите между държавите-членки в следващия седемгодишен бюджет на ЕС.

Франция е поискала и е получила от България подкрепа за оставане на досегашния режим на права за насаждане на лозя. Премахването на този режим би довел до спад в качеството на вината и би засегнало много производители.

Двете страни се договорили за подготвяне на споразумение между българското министерство на земеделието и френската Национална служба по земеделски и морски продукти за прилагане на политики на подкрепа на агробизнеса. Министър Найденов помолил Франция да възстанови представителя си в МЗХ с цел да се засили сътрудничеството между двете страни в различни проекти.

Денят на България в Международния земеделски салон бе с български народни танци, а посетителите на изложението имат възможност да опитат български продукти – вино, сирене, кашкавал, колбаси, както и да закупят козметика, ароматизирани свещи и други продукти от българска роза. Киселото мляко на българския щанд на изложението обаче вече се е изчерпало, предаде агенция "Фокус".

Споделяне

Още от Бизнес