Найденов: Всички кокошки у нас ще са щастливи след април

Найденов: Всички кокошки у нас ще са щастливи след април

До април всички кокошки у нас ще са щастливи, обеща министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в парламента в петък, отговаряйки на въпрос на "Коалиция за България" относно неспазване евродирективата относно хуманното отглеждане на животните.

Срещу България и още 13 страни членки бе започната наказателна процедура през януари за това, че не спазват изискванията за уголемяване на клетките, в които се отглеждат птиците. Сред неизпълнилите регламента са големи европейски страни като Франция, Италия, Холандия, Испания, проблемът не е само в България, посочи агроминистърът.

 

Страната ни има срок до края на юни да разреши поблема с тесните клетки, но Найденов обеща това да стане по-скоро.

 

По думите му в момента от общо 3 млн. отглеждани кокошки у нас 500 000 са "нещастните”. Предвидени са 50 млн. лева са спазване на регламента за хуманно отношение към животните, защитих интересите на българския бизнес, заяви Найденов.

 

По думите му по-лесното решение е било да се избият "нещастните” кокошки и така страната ни щяла да спази евродирективата, но бизнесът щеше да фалира.

 

Грозят ни сериозни санкции за неспазване на директивата за хуманно отношение към животни, заяви задалият въпроса Пенко Атанасов. Той се закани да иска оставката на Найденов, ако страната ни бъде глобена заради "нещастните" кокошки" и изрази съмнение, че обявените 50 млн. лв. ще са достатъчни за изпълнението на стандартите.

 

"Вие всеки ден ми искате оставката, така че и да ми я искате за кокошките, няма да се изненадам”, отвърна му Найденов. Френският министър е направил същото и никой не му е искал оставката затова, че не е избил кокошките, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?