Найджъл Фараж: Брекзитът ще е първа стъпка към разпадането на ЕС

Найджъл Фараж

Лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс" , че се надява излизането на Великобритания от ЕС да е първата стъпка към разпадането на този блок.

Други европейски лидери "ще направят каквото могат, за да попречат на Великобритания да напусне", защото Брекзитът ще е "първото домино" в разпадането на останалата част на ЕС, смята Фараж, който казва, че е подкрепя "изчезването" на ЕС.

Коментарите на евроскептичния евродепутат за бъдещето на Европа са сред неговите най-враждебни досега и подчертават колко важни са залозите на британския референдум на 23 юни за бъдещето на членството на Великобритания в ЕС, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА в понеделник.

Лидерът на ЮКИП води кампания против европейските институции от дълги години, но настоява, че неприязънта му е към ЕС, а не към страните членки. "Не съм антиевропеец, а съм анти това, което се прави в името на Европа", казва той.

Фараж отхвърля песимистичните прогнози за британската икономика в случай на Брекзит.

"BMW, Audi и Mercedes ни продават много коли. Френските винопроизводители ни продават много вино и съм им благодарен за това. Сега търгуваме с ЕС на дефицит от около 80 милиарда лири годишно. Търговията не е нещо, което се прави от бюрократите и политиците", аргументира се лидерът на ЮКИП.

Според допитване на института Опиниум, цитирано от в. "Гардиън", кампанията за Брекзита е набрала инерция и води с 3 процентни пункта над привържениците на оставането в ЕС с 43 на 40 процента.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

Резултатите сочат, че лагерът на оставането е загубил 4 процентни пункта в последните две седмици, през които бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и министърът на правосъдието Майкъл Гоув неуморно водиха кампания по темата на имиграцията, отбелязва вестникът.

За същия период лагерът на Брекзита е спечелил 3 процентни пункта.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?